Banner   

Topics:  Fotografi    Rejseliv    Lidt af hvert    Teknikhjørnet    Scrapbogen    Pulterkammeret    Site Map    


Indhold:

-Overordnede-
De Lyse Sider

-Sideordnede-
Lidt af hvert

TUX

Lidt af hvert...

 Set fra den vinduesfri zone

 

ons okt 4 11:24:21 CEST 2017
Smartphone

 Tåbelige apps og deres rettigheder.

På Android telefoner kan man afgøre, hvilke rettigheder en app skal have. F.eks. gælder det for kameraprogrammet, at det forventer adgang til

 • Kamera hardware (naturligvis)
 • Hukommelse (også klart nok)
 • Mikrofon (hvorfor det?)
 • Placering (spyware!)

Hvis man ikke vil tage video, men kun stillbilleder, hvad skal man så bruge mikrofon til? Med hensyn til placering så ved jeg godt, at så længe mobilen er tændt, så kan den spores via mobilmasterne, men en mere præcis sporing kan opnås ved brug af WiFi og GPS (som jeg altid har slået fra, med mindre jeg selv vil bruge det). Derfor vil jeg kunne tage billeder, uden nødvendigvis at angive præcis placering. Det tåbelige består så i, at hvis man fjerner fotoappens adgang til Mikrofon og placering, så nægter den at starte! Hvad er så nytten af at kunne regulere rettighederne? Så kameraet er altså mere eller mindre ubrugeligt. Da mobilkameraet er en ergonomisk katastrofe, bruger jeg det stort set aldrig, men foretrækker et 'rigtigt' kamera i stedet; men voldsomt irriterende er det alligevel!

søn jul 31 15:36:14 CEST 2016
Fare!

 Hjælper det at bygge mure?

NEJ - hverken mellem lande eller religioner. Ikke desto mindre er der politikere der i fuldt alvor (må man da tro) foreslår noget sådant. Hvad det i virkeligheden drejer sig om er at udpege de mennesker, der har ondt i sinde uanset motivet til deres ugerninger. Sig mig lige - hvordan skal en buschauffør, en paskontrollør i lufthavnen eller en gadebetjent kunne se folks sindelag og forkastelige samfunds- eller menneskesyn på få sekunder? De har jo ikke "TERRORIST" tatoveret i panden vel? Jeg tvivler på at nogen kan give et fornuftigt svar på dette. Derfor disse "lette" løsninger, som ikke er reelle.

tir jul 12 10:50:02 CEST 2016
Go

 Søg - og du skal (måske) finde!

Søgemaskine optimering - eller bestikkelse?

Det er på det seneste kommet frem, at kommuner (og sikkert også andre) kan betale sig fra at få ubehagelige resultater højt på resultatlisten. At søgemaskiner ikke nødvendigvis give et neutralt billede af verden, er næppe nogen nyhed; men at pengestærke (er kommunerne det?) organisationer kan købe sig til en nobel fremtræden på nettet, tiltaler mig ikke. Man må stå på mål for det, man gør - eller ikke gør.

lør maj 28 13:54:20 CEST 2016
We're watching!

 Det får ingen ende

med overvågningen!

Seneste tiltag går ud på, at der i butikscentre anbringer radio beacons der sammen med en app på mobilen tillader centret at følge folks færden og så 'spamme' med reklamer fra nærliggende forretninger uden tvivl med offerets tidligere web-historie som parameter.
Nå - så længe det kræver offerets accept i form af, at man installerer en app, så går det vel.
For ikke så længe siden var der en TV udsendelse om PET's historie i 60'erne. Det aktuelle afsnit beskrev borgeres frygt for registrering baseret på medlemskab af lovlige organisationer o.l,; men når man så tænker på den massive overvågning via kommercielle sociale medier, der finder sted i dag - og som folk savlende af fryd kaster sig over, så virker datidens bekymringer ret komiske.

Thu Dec 10 14:20:41 CET 2015
Bombe

 Bekymringer ved juletid.

Hvad med fremtiden - hvis vi da har en..?

Før diverse angreb af terrorrister sige politikerne: "Nu skal vi jo ikke ændre vores livsførelse, for så vinder de onde kræfter!"

Straks efter kommer der så advarsler om at samles og om brug af offentlig transportmidler - for slet ikke af tale om egentlig undtagelsestilstand. Hvor berettiget dette så end måtte være, så er det dog i modstrid med de tidligere tårevædede udtalelser. Jeg har ingen patentløsning i lommen, dette skriv er blot en trist konstatering.

Og hvis så oven i købet en Mr. Trump bliver præsident med fingeren på atomknappen og Front National kommer til magten i Frankrig - så ser det sgu da lidt broget ud.

Fri Aug 28 15:29:00 CEST 2015
We're watching!

 Spionen i lommen

Smartphones er den ultimative sladrehank.

I anledning af gårsdagens udsendelse i TV2 om smartphone apps, der gør langt mere end de på overfladen reklamerer med, gør jeg mig nogle overvejelser.

Nu kommer det ikke bag på mig, at apps indsamler store mængder private oplysninger som "betaling" for den service, der ydes. Men det overrasker mig, at så få er klar over det. Som indehaver af en Android mobil - hvor man jo ikke som i iOS (iPhone) kan begrænse de enkelte programmers rettigheder - så er det jo ekstra vigtigt nøje at overveje om en given app er "betalingen" værd. På Android er den eneste mulighed jo at undlade at installere apps, hvis de snager for meget.

Man burde i udsendelsen have gjort mere ud af i detaljer at vise, hvordan man udnytter de muligheder iOS giver i denne sammenhæng og i det hele taget at gå bare lidt mere i dybden med teknikken bag. Også hvordan man ser, hvilke rettigheder de enkelte apps forlanger.

Men det selvfølgelig en god ting, hvis det kan få brugerne til at vågne op af Tornerosesøvnen.

Selv har jeg da overvejet, om jeg skal gå rundt med tændt mobil, have Wi-Fi/GPS tændt eller ej, bruge Google søgninger, bruge Google Maps, tillade JavaScript og slette cookies o.s.v. Jeg har da slugt en del kameler i så henseende; men prøver trods alt at begrænse "spioneriet" det lidt, jeg kan.

Sun May 17 11:32:04 CEST 2015
Globus

 Om at anmelde hotel e.l. på TripAdvisor

Nix - den går ikke uden Facebook e.l.!

I anledning af min rejse til St. Croix i begyndelsen af året ville jeg skrive en (ganske positiv) anmeldelse af Frederiksted Hotel, hvor jeg havde valgt at slå mig ned i de fire uger, jeg var i Caribien.

Det kunne jeg tilsyneladende godt på TripAdvisors web-site. Nå - det gør man så; men når man så efter at have dyrket sit forfattertalent vil indsende anmeldelsen, så - og først da - viser det sig, at man skal være på Facebook eller Google+ for at få lov! Ja man kunne ganske vist også oprette en slags profil på selve TripAdvisor med oplysninger om e-mail bl.a.

Jeg opgav projektet, fordi jeg generelt nærer en dyb og inderlig mistillid til "gratis services" på nettet, hvor man betaler med personlige oplysninger. Jeg kan godt forstå, at man må identificere sig, så man ikke under dække af anonymitet kan svine det anmeldte firma til uden ansvar for sine udgydelser, men der er efter min mening forskel på dette og så på at melde sig ind i noget, man ikke kan se, hvad er.

Desværre tillader tankeløse brugere den slags at brede sig som en pest på nettet. Der er såmænd overvågning nok endda!

Mon Dec 22 11:57:11 CET 2014
Sukkermølle

 Et tøbrud?

Mellem USA og Cuba.

For en uges tid siden forlød det, at USA og Cuba faktisk gennem nogen tid havde forhandlet om at genetablere et mere normalt forhold mellem de to lande. Senere er det så kommet frem, at dette dog ikke i første omgang betyder fjernelse af rejserestriktionerne. Der vil på kort sigt blive åbnet for familiebesøg, besøg med humanitære, forskningsmæssige eller religiøse formål; men ikke almindelig turisme i første omgang.

Spørgsmålet er så, om og i givet fald hvordan det kan påvirke USVI (= US Virgin Islands - det gamle Dansk Vestindien), som jo stort set lever af amerikanske turister. USVI har jo den fordel, at der ikke kræves pas for amerikanske besøgende, som også kan købe ind toldfrit.

Desuden kan der være den fordel, at opmærksomheden omkring Caribien som turistmål i al almindelighed øges.

Som det fremgår andetsteds på disse sider, så har jeg jo i al beskedenhed bidraget lidt til den øgede danske turisme på øerne- Og det agter jeg nok også at gøre fremover. Det er et skønt - omend ret så fattigt - paradis! Og vores fælles historie er efter min mening særdeles interessant; omend det absolut ikke er noget, man som dansker kan være stolt af.

Fri Sep 26 17:01:09 CEST 2014
Angry Android

 Android - KitKat

Hvorfor spænde ben for brugerne?

Som jeg tidligere har indrømmet, har jeg slugt et par kameler i anledning af anskaffelse af Android smartphone.

Man afleverer jo utallige oplysninger til et vist amerikansk firma i enormt omfang; men det har jeg så valgt for at kunne bruge Google Maps & Earth m.v. Så vidt - så (næsten) godt.

I forrige version af Android forsvandt så muligheden for at kunne overføre filer til/fra computer via et USB-kabel. Det vil sige, hvis man altså som jeg er Linux bruger. Det kan jo virke underligt, da Android jo et eller andet sted langt nede udspringer af Linux. Årsagen var, at der ikke findes en Linux driver, der kan overføre filer efter den multimedie protokol, som nu er den eneste Android kan. En helt traditionel mulighed for at konfigurere en Android som en simpel lagerenhed (et filsystem) og at kunne oveføre enhver fil uden dikkedarer findes ikke mere.

Det var benspænd nummer 1.

Nu er der så med KitKat kommet et mere: Det viser sig, at kun de på enheden oprindeligt installerede programmer kan skrive på et ekstra hukommelseskort, hvis man har et sådant. Det kan kun den inbyggede file-manager åbenbart.

Det betyder, at man f.eks. ikke kan eksportere filer fra DropBox til ekstra lagerkort; men er nødt til at gå via det faste lager og så bagefter bruge filemanageren til at flytte filerne hen, hvor man vil have dem. Det samme gælder for overførsel af file med sshDroid (en enkel SSH server, der tillader log in på Android systemet fra en PC). Også her er man nødt til at skrive på mobilens interne lager og så flytte data bagefter med Androids egne værktøjer. Men hvorfor dog? Ka' man nu forstå, hvorfor leverandøren med vilje gør produktet mindre anvendeligt, end det behøvede at være?

Man ku' selvfølgelig 'roote' sin mobil. Det har jeg dog endnu ikke kastet mig ud i.

Hvornår bliver kamelerne så store, at jeg må opgive slugningen?

Sat Aug 30 12:00:08 CEST 2014
Øjet

 Hvem læser med?

Kampen om dine personoplysninger.

For ikke så længe siden var der en udgave af magasinet "Penge" på DR1, hvor spørgsmålet om virksomheders muligheder for at følge brugernes færden på nettet blev taget op.

I denne udsendelse fokuserede man primært på brugen af cookies og de muligheder de giver for at spore klientens adfærd. Hvis en web-site giver mulighed for forskellige indstillinger for individuelle brugere, så kan disse indstillinger huskes, så brugeren ikke behøver at foretage dem hver gang. Det kan være en udemærket ting.

Men cookies kan også bruges til at genkende en bestemt klient med henblik på at se, hvad vedkommende især interesserer sig for - og dermed hvilke reklamer han/hun skal stopfodres med. Det er måske knap så godt.

Selv opfatter jeg ikke dette som det helt store problem, eftersom jeg kører med en indstilling, der automatisk sletter alle cookies, når browseren lukkes ned. Dertil kommer, at jeg bruger en web-proxy, som blokerer for stort set alle flimrende, distraherende reklamebudskaber. Endelig bruger jeg ikke Java eller Javascript undtagen på sites, hvor jeg skønner det sikkert og absolut nødvendigt.

Hvad man stort set ikke i den pågældende udsendelse kom ind på, og som jeg sådan set anser for at være et større problem, er den om sig gribende brug af 'apps' på tablets og smartphones, foruden opsamling af brugerinfo gennem f.eks. Google søgninger.

Det bliver mere og mere almindeligt, at sådant udstyr købes med forudinstalleret software, som brugeren stort set ingen indflydelse har på, idet man som regel ikke har administrator rettigheder til sit eget apparat. I hvert fald ikke med mindre man 'rooter' sin Android mobil (eller hvad det nu er). Jeg har selv slugt de nødvendige kameler her; men finder det i virkeligheden ganske uacceptabelt. Men hvad skal man gøre, når folkets brede masser ganske ukritisk finder sig i dette, og dermed gør køb af udstyr med fornuftig software (læs Linux) stort set umulig, da kun meget få efterspørger det?

Æv...

Wed Jul 2 12:56:07 CEST 2014
Skuffet

 Er det snart slut med Internettet

som vi kender det?

Den utopiske drøm var jo engang at nettet skulle være en mulighed for alle til at ytre sig. Og da nettet var opbygget uden få centrale servere (sagde man) og da datapakkerne kunne rutes flere veje, så kunne der ikke udøves censur.

Jo - go' morgen! Overvågning og censur forekommer jo i dag i større omfang end nogensinde.

Men dertil kommer så, at presset fra kommercielle kræfter giver sig udslag i en stigende overtagelse af nettet, som i stigende grad bliver lukket for "almindelige mennesker" derved at de såkaldte apps i højere grad bruges i stedet for traditionelle WWW links.

Kunsten at lave en almindelig hjemmeside er ved at uddø; ja sådan virker det i det mindste. Så med mindre man er programmør og kan lave apps selv, så kan man vel snart kun få en stemme på nettet gennem Facebook e.l. med alle de mere eller mindre skjulte omkostninger, det indebærer.

De tapre sjæle, der som jeg bliver tilbage, kan måske så få et mindre; men måske mere vedkommende og reklamefrit net.

Sun May 18 12:24:47 CEST 2014
Dankort

 Ud med kontanterne?

Nu kun dankort eller mobilbetaling - eller hva'?

For ikke så længe siden blev det fra højeste sted foreslået, at det skal være op til detailhandelen af afgøre, om man vil modtage kontant betaling eller kun plasticpenge.

Ud over de problemer det kan medføre for de mange, som af den ene eller anden grund slet ikke kan få et dankort, så må man jo sige, at timingen er mildest talt uheldig. Lige midt i en tid, hvor skeletterne vælter ud af skabene om Nets (og evt. samarbejdspartneres) manglende evne til at håndtere personlige oplysninger fortroligt.

Når nu tidspunktet er valgt så sårligt, kan man måske håbe på solid modstand mod det.

I forvejen er penge jo efterhånden blevet et fuldstændigt abstrakt begreb fuldstændig uden forbindelse til den fysiske verden.

Næ - vi vil ha' guldindløseligheden samt Norge tilbage og Danmark til Ejderen!

Tue Apr 22 11:35:52 CEST 2014

 Hjerteblod (The Heartbleed Bug)

Et symptom på svagheden ved "gratis" software?

For ikke så længe sprang en sikkerhedsbombe i computerverdenen. Det sker jævnligt, vil nogen sige; men denne gang var bomben nok større end vanligt.

Den kode, der benyttes ved sikker overførsel af data til mange I-net tjenester - 'sikker', hvis det altså virkede - var fejlbehæftet, så alle, der kendte til fejlen kunne læse file fra de berørte servere. Sådan har jeg forstået det.

Koden var en del af OpenSSL pakken, der har til formål at kryptere data, så ingen kan lytte med. Men det kunne man altså alligevel. Hvis der var tale om en reel fejl og altså ikke en bevidst anbragt "bagdør", så kunne det give anledning til overvejelser om, hvorvidt udviklere af open source (og deres eventuelle kode-reviewere) er dygtige nok, eller om de har de nødvendige ressourcer til rådighed.

Efterhånden som krav til brugervenlighed og datasikkerhed stiger og stiger, så stiger kompleksiteten af koden stort set tilsvarende. Softwareudvikling i denne situation er ikke længere for rene amatører; men kræver stor dygtighed.

Da den slags mennesker ikke kan leve og evt. opretholde en familie udelukkende på cola, chips og personlig intellektuel tilfredsstillelse, så skal der altså penge i kassen til at skaffe brød på bordet.

Det rejser spørgsmålet om, hvilke forretningsmodeller for freeware, der kan holde. Jeg nyder godt af, at f.eks. Ubuntu er gratis og er fuldt bevidst om, at support udover fra et community ikke eksisterer. Men kan modellen med indtjening udelukkende på salg af value added services og kaffekrus med logo holde i det lange løb?

Nu forlyder det jo også, at Microsoft vil forære software væk på visse platforme for at få en større bid af tablet- og mobilmarkedet.

Spændende - så nu må vi se, hvad fremtiden kan byde på.

Mon Mar 3 16:19:20 CET 2014
Tux - The Linux Mascot

 At undgå Microsoft skatten

Det er nu lykkedes for en Open Source Geek at undgå betaling til Microsoft.

Det er jo blevet sådan, at computere stort set slet ikke sælges uden forudinstalleret styresystem fra det der firma i Seattle.

Nu er det dog lykkedes for en Open Source entusiast at få refunderet prisen for styresystemet; men kun hvis den pågældende maskine bliver returneret til den udenlandske leverandør for at blive "ombygget"!

Desuden skal det refunderede beløb ifølge leverandøren ikke betragtes som refusion for det software, som køberen altså ikke agter at bruge, men som en kompensation for en lang sagsbehandling.

I den aktuelle sag drejer det sig om en Acer maskine, som man åbenbart ikke kan købe uden MS-skat.

Nu ved jeg ikke, hvad der gør Acer maskiner så attraktive, at de langt overgår maskiner fra andre leverandører - især de, som leverer maskiner uden styresystem. Hvorfor ikke støtte en af disse i stedet for? F.eks. MM-Vision.

Det kunne de jo nok trænge til i en tid, hvor det hele går op i tablets og smartphones.

Se evt. mere hos Version2.

Sat Dec 21 15:58:00 CET 2013

 Dansk slavehandel

i Caribien - Tidligere Dansk Vestindien

Som det fremgår andetsteds på disse sider, så rejste jeg sammen med en god ven til Vestindien (det nuværende US Virgin Islands) for godt et års tid siden. Det var en tur inspireret af læsningen af Torkild Hansens trilogi om den danske trekantshandel, der bl.a. indebar slavetransporter fra Guldkysten (det nuværende Ghana ca. 100km øst for hovedstaden Accra ved Voltaflodens udløb) til Caribien.

For os (i modsætning til slaverne) en lækker tur til sommervarme midt i den sure danske vinter; men også en tur med mulighed for at fornemme den danske fortid på disse fjerne øer.

Nu ser jeg så, at En komité i Caribien vil have Danmark og syv andre lande til at undskylde for slaveri og betale en erstatning.

Hvor forfærdelig slaveriet end var, hvor afrikanere i tusindtal med vold og under de forfærdeligste forhold i generationer over en periode på godt 200 år blev ført væk fra deres hjemland og tvunget til slaveri i sukkermarkerne, så har jeg svært ved at se, hvilken skyld jeg som nulevende dansker har for dette, som skete for mere end 165 år siden.

Hvis en international domstol skulle dømme bl.a. Danmark som slaveland til at udrede en erstatning, hvori skulle en sådan erstatning så bestå? En returbillet for de nulevende øboere til Ghana?

Hvis en erstatning skal give nogen mening (og vi ser bort fra en forældelsesfrist), så må der jo føres bevis for, på hvilken måde de nuværende generationer på øerne er ringere stillet, end de ville have været uden slaveriet for 165 år siden. Dertil kommer, at en retspraksis om at rulle over 300 års historie tilbage til udgangspunktet (noget jeg anser for urealistisk), ville have voldsomme implikationer andre steder i verden. Skal blegansigterne forlade USA og vende tilbage til Irland og Sverige f.eks.? Skal de hvide forlade Australien? Skal vi have erstatning af svenskerne for springvand på hhv. Frederiksborg Slot og Kronborg (disse blev "hugget" under svenskekrigene midt i 1600-tallet)?

Groft kan man sige, at det efterhånden må være på tide, at de nulevende beboere på St. Thomas, St. Jan og St. Croix selv må påtage sig ansvaret for deres nutid og fremtid i stedet for at klamre sig til rollen som det evige offer. Hvis de fik en pose penge (stor eller lille), hvad så, når disse var brugt?

Det ville unægteligt være bedre og mere fremtidsorienteret, om f.eks. en form for handelssamkvem kunne etableres. Man skal jo som bekendt "lære den fattige at fiske" i stedet for at give ham en fisk. Det forudsætter så, at man på øerne har noget at byde ind med - en ekspertise på et eller andet område eller nogle produkter (nok ikke sukker!), som kunne danne grundlag for en handel med de arbejdspladser, der kunne være i det. Se det ville være en langt bedre løsning end skænderier i en retssal! Men det kan selvfølgelig være, at en retssag er nødvendig som "øjenåbner" for at sådanne tanker kan føres ud i livet!

Tue Nov 12 11:52:51 CET 2013

 Gemmeleg

Anonymitet på nettet - er det muligt?

Der var engang (sådan begynder mange eventyr) hvor det hed sig, at intet ondt kunne ramme Internettet, fordi det ikke var afhængig af en eller meget få centrale servere, som den onde fjende kunne slå ud og derved lamme nettet. Det var Internettets forgænger - det militære Arpanet - som tjente til udvikling af et sådant decentralt net. Historien har jo siden vist, at censur og overvågning i højeste grad er muligt på trods af denne netværksteknik.

Den seneste tids megen snak om ikke mindst amerikanske myndigheders totale overvågning af stort set al elektronisk kommunikation har bragt det såkaldte TOR netværk frem i lyset. Her stiller deltagerne serverplads til rådighed for hinanden således, at data skal routes gennem flere servere baseret på krypterede forespørgsler. Noget der hævdes at gøre sporing stort set umulig.

Nu er det dog således, at TOR (The Onion Network) faktisk er udviklet med deltagelse af den amerikanske flåde, og at dette net muligvis stadig støttes økonomisk af militære myndigheder. Det fremgår at "en anonym amerikansk NGO" er blandt de største bidragydere. Men hvor meget "NGO" er der mon bag? Det kunne jo være nærliggende at tro, at efterretningstjenester o.l kunne have en interesse i at lokke de paranoide (eller kriminelle) ind på et "sikkert" net. Er det for meget konspirationsteori?

Denne verdens IT brugere deler sig tilsyneladende i to grupper:

 1. De som afslører så godt som alt gennem Facebook, Twitter e.l.
 2. De som kun færdes på nette med "skæg og blå briller" (læs TOR).

Nå ja - så er der måske også en lille mellemgruppe, der som jeg ikke benytter de sociale tjenester, men omvendt heller ikke gør et stort nummer ud af lege gemmeleg.

Sun Oct 27 13:44:11 CET 2013

 NemID - Java eller JavaScript

Er det andet bedre end det første?

Nu er røgen fra det seneste NemID nedbrud forårsaget af en Java opdatering fra Oracle efterhånden drevet lidt væk. Det hedder sig så, at DanID (foretagenet bag NemID) om et års tid vil satse på JavaScript i stedet for.

Spørgsmålet er så, om det bliver bedre af det. Java programmer afvikles på brugerens PC, hvor der skal være et "Java run time" system installeret. Dette program udgives og vedligeholdes (det er i det mindste meningen) af softwarefirmaet Oracle, som overtog det fra Sun for nogle år siden og som ellers mest beskæftiger sig med databasesystemer.

Der findes også en åben version med betegnelsen "IceTea" (et ordspil på "Java"), men dette system har jeg tidligere haft visse problemer med i forbindelse med Nordea netbank. Såvidt jeg husker, virkede den egentlige NemID login godt nok; men netbank problemerne medførte, at jeg måtte bruger Oracles 'originale' system i stedet for.

JavaScript virker ved, at kildeteksten til programmet downloades som en del af web-siden og tolkes af en i browseren indbygget tolk. Det betyder, at der kan være forskel på, hvilken browser, brugeren betjener sig af. Og det vil alt andet lige ikke gøre det enklere.

Spørgsmålet er også, om JavaScript er sikrere en Java. JavaScript har i princippet ikke adgang til brugerens filer eller filsystemer og kan (hvis det virker som tænkt) ikke skrive andet en de såkaldte cookies på brugerens maskine. Men er der færre huller i sikkerheden, og hvis huller opdages, er browserleverandørerne da hurtigere til at stoppe dem end Oracle?

Spørgsmålet er nok, om ikke DanID ser mere på de mobile enheders fremmarch og på ønsket om også at kunne tilbyde NemID her, selv om sådanne enheder (smartphones og tablets) ikke understøtter Java men derimod JavaScript?

Se evt. tilsvarende kommentarer på Version 2

Wed Sep 25 17:48:50 CEST 2013

 Open Source

Giver det nogen sikkerhed mod overvågning?

En af myterne omkring open source er, at da alle jo kan gennemse kildeteksten, så kan ingen uset snige skadelig kode ind - i det mindste ikke ret længe.

Det er desværre lidt af en myte, alene fordi et moderne, brugervenligt og komplet system som f.eks. Linux med fancy grafisk brugergrænseflade, et hav af drivere og brugerprogrammer består af tusinder af linier kode, hvis betydning langtfra er klar for andre end eksperterne. Den tid, hvor den ivrige IT studerende i sene nattetimer gav frivillige bidrag til sådanne systemer, er nok forbi.

Det er i dag uden tvivl professionelle, der vedligeholder og udbygger systemerne. De firmaer, der står bag, må jo så finde en forretningsmodel, der kan skaffe brød på bordet uden at tage betaling for selve programmerne; men måske for "value added services" til erhvervsmæssige brugere eller større organisationer.

Så hvis behovet for mere sikkerhed end VPN (Virtual Private Network) forbindelser eller lignende kan tilbyde, så er der vel ikke andet for den menige bruger end vælge at tro på, at OpenPG (Open Privacy Guard) ikke er blevet forsynet med bagdøre, eller at algoritmen for nøglegenerering ikke er blevet svækket af emsige programmører i en eller anden sikkerhedstjenestes sold!

Wed Sep 4 15:44:36 CEST 2013
No Nokia

 Så skete det!

Nokia mobildivision solgt til Microsoft.

Det betyder faktisk enden på en epoke med skandinavisk "fingeraftryk" på mobiludviklingen.

Men det er måske ikke engang det værste. Tendensen med at de store IT leverandører (af mobiler, tablets og anden forbruger IT) går klart i retning af, at man vil have kontrol med hele produktet; det vil sige både hard- og software.

Det kan på sigt skabe problemer for brugere, der som jeg ønsker muligheden for selv at vælge software (ikke mindst styresystem) til brug på rimeligt standardiseret hardware. Det varer måske ikke længe, før IT produkter alle bliver lukkede, og hvor man som bruger er prisgivet leverandørens opfattelse af, hvordan det almægtige system skal se ud - og bruges.

Sådanne totalt leverandørstyrede systemer giver og også gode muligheder for censur og overvågning. Paranoid? Måske, men både Apple og Google har tidligere afvist indhold, der efter disse "vi ved bedre" firmaers mening var anstødeligt. Det er jo lige meget, hvad man skriver på nettet, så vil der altid være nogen, der er uenig.

Og den slags er normen i et land, hvor det i mange stater er tilladt at skyde og dræbe folk af hvem man føler sig truet - og hvorfra Internettrafik i både ind- og udland massivt overvåges.

Hvad bliver det næste?

Mon Aug 12 10:04:58 CEST 2013

 Android Apps

hvad enten du vil eller ej!

Efter nu i ca. et år at have haft megen fornøjelse af en Samsung Galaxy smartphone er der dog en ting, der irriterer mig - og vist nok en hel del andre også. Google tiltager sig ret til at installere visse apps uden at man som bruger har indflydelse på det.

Og hvad der er endnu værre, så er der mindst en af disse (Play Music) som starter uden at man har gjort noget for at starte den. Hvis man skal tro task manageren, så beslaglægges der noget hukommelse (dog ikke meget), hvorimod CPU belastningen opgives til 0.0 (nul). Så app'en "spiser ingen brød"; men det er da underligt, at man som bruger og ejer er frataget magten over egen gadget. Det gælder jo også med hensyn til, hvilke "spionrettigheder" de forskellige apps har.

Det er sådan noget, der får mig til at spekulere på, hvor langt f.eks. Ubuntu er fra at lave en "ægte" Linux variant til enheder af tablet- eller smartphonetypen.

Mon Jul 15 12:11:58 CEST 2013
Ond sky

 Cloud computing

Og de konsekvenser det har for Open Source

Den såkaldte GPL (General Public License)licens pålægger leverandørerne af programmer at distribuere kildeteksten til programmerne enten sammen med dette eller stille det til rådighed på anden måde, således, at brugerne får samme rettigheder i enhver henseende som leverandøren.

Denne model byggede således på, at programmer rent faktisk blev distribueret til brugerne; men sker jo ikke i de berømte "sky". Her forbliver programmerne jo på en eller flere servere i skyen, og brugerne afvikler deres opgaver på disse. Det giver leverandøren mulighed for at omgå GPL licensen og evt. fratage brugerne nogle af de rettigheder, som GPL licensen netop havde til formål at sikre.

Noget andet er så, at det giver leverandøren mulighed for at bevare den fulde kontrol med produktet og evt. også - med mulig "bistand" af diverse (u)sikkerhedstjenester - at overvåge brugerne og deres data på en måde, som jeg aldeles ikke bryder mig om.

Et modtræk kan være at stille programmer til rådighed under en såkaldte "Affero General Public License", hvori det i afsnit 3 hedder:

When you convey a covered work, you waive any legal power to forbid circumvention of technological measures to the extent such circumvention is effected by exercising rights under this License with respect to the covered work, and you disclaim any intention to limit operation or modification of the work as a means of enforcing, against the work's users, your or third parties' legal rights to forbid circumvention of technological measures.

Pyha! En gang jurasnak - men så vidt jeg kan se, må meningen være, at man som "sky-ejer" giver afkald på ad juridisk eller teknisk vej at begrænse brugernes rettigheder i forhold til de rettigheder, man som "sky-ejer" har. Altså: Abonnenter på sky-tjenester skal have samme rettigheder som udbyderen af tjenesten. Jeg håber i det mindste, at det er meningen.

Wed Jul 3 18:20:51 CEST 2013
Not a Nikon

 Panic!

HTML5 or die?

Der har i nogen tid været ret stille på disse sider. Det skyldes dels, at der har været en del andre jern i ilden; men også tekniske forhold. Såsom:

 • Skift til ny Ubuntu LTS version (12.04.2).
  Og jeg hader at skifte, så jeg udskyder det til det er nærmest uundgåeligt.
 • Skift til ny HTML editor (Bluefish), da Quanta ikke mere understøttes
 • Lidt knas med FTP hos web-hotel (password ej accepteret)

Men nu er det efterhånden ved at komme på plads - eller...?

I forbindelse med overgang til Bluefish er der lagt op til brug af HTML5. Ikke fordi jeg har tænkt mig at lave mulimedieshows på disse sider (i det mindste ikke endnu); men lidt moderne bør man vel være.

Da jeg så havde lavet alle !DOCTYPE deklarationer om til den simple <!DOCTYPE html> så finder jeg jo ud af, at mange af de tags m.v., der var gode nok under pre-HTML5 æraen, ikke duer mere!

Med godt 180 artikler totalt, bliver det jo et sandt helvede, at skulle rette alt op. Indtil videre kan jeg håbe på, at dagens browsere ikke er så nærtagende, at de bryder sammen, selv om der er mange "align", "hspace=XX" og "vspace=YY" attributter i disse tekster.

Ellers er der jo lige en lille sommeropgave med at skrive en HTML4 -> 5 oversætter!

Tue Apr 30 11:08:09 CEST 2013

 Næsten alt bliver mobilt

Senest mobilbank uden Java.

De fleste banker (alle?) har i nogen tid haft bank apps til mobilbrug, men de har ikke haft adgang via NemID, da det kræver Java. Java har jo været meget omdiskuteret på det seneste på grund af talrige sikkerhedshuller og deraf følgende hyppige, irriterende opdateringer.

Nordea har i nogen tid haft en mobil-app som efter min mening har fungeret udemærket; men nu har man så lanceret en ny. Denne nye bruger åbenbart en Java-fri NemID login. Brugen af NemID kode kræves dog kun, hvis man agter at gennemføre betalinger e.l. Hvis man bare vil kikke, er brugernavn og password tilstrækkeligt.

Om denne nye løsning er mere sikker end PC netbank med Java, det kan jeg ikke afgøre; men denne nye app mangler (i det mindste indtil videre) stort set alle de ekstra funktioner, der fandtes i den gamle app.: Valuta omregner, oversigt over filialer og hæveautomater, aktiekurser m.v. Nu er det kun de egentlige bankkonti, man kan se.

Har man f.eks. værdipapirer i depot eller forsikringer tegnet gennem banken, kan dette slet ikke ses. Det forekommer mig at være et markant tilbageskridt.

Hvis den nye app skal ses som en start på helt af frigøre netbank fra Java og hvis man derfor kan forvente en udvikling med flere funktioner i stil med den gamle app, således at det ender med "the best og both worlds", så kan det gå an; men ellers er det lidt af en klam fidus.

Dertil kommer ulempen ved at have flere standarder til bank, Borger.dk o.s.v. Det er sådan set kaotisk nok i forvejen; så forhåbentlig sker der ikke en permanent opsplitning i flere inkompatible systemer, end vi allerede har.

Sat Apr 6 10:17:51 CEST 2013

 Usikre pengeautomater m.v.

Eller - fra hardware fup til software hacks.

For nylig var der i Computerworld et par historier om pengeautomater og P-automater med kortbetaling som var blevet inficeret med malware således, at kortdata blev afluret og derefter sendt til bagmænd (eller måske damer) uden tvivl med henblik på økonomisk kriminalitet.

Tidligere foregik den slags typisk ved hjælp af højst uautoriseret hardware bygget udenpå den originale automat. Noget der med opmærksomhed fra kundens side ofte kunne opdages - og som siden er søgt imødegået ved at ændre automaternes forside, så det er vanskeligere at fastgøre sådant udstyr.

Den seneste udvikling er imidlertid langt mere uhyggelig, da man jo ikke som kunde kan se, at der måske er spyware indbygget i automatens software. Spørgsmålet er så, hvordan denne malware bliver listet ind i de inficerede systemer. Det er måske lige så meget et spørgsmål om manglende sikkerhedsbevisthed fra personalets side som et spørgsmål om teknik.

Jeg bemærkede også, at der et eller andet sted på nettet (jeg husker ikke længere hvor) stod, at man i Tyskland skulle have forbudt Windows som styresystem i sådanne automater. Det fremgik ikke, hvad man så skulle bruge i stedet. Og i øvrigt er der jo ikke noget system, der er fuldstændig sikkert - det er vist kun en urealistisk drøm.

Se evt mere hos Computerworld her eller her.

Wed Feb 27 11:47:16 CET 2013

 Gidsel på nettet

Når adgang til egne data på nettet blokeres.

Der var i går en TV udsendelse, som endnu engang bekræftede min mening om ikke udelukkende at anbringe sine private data i "skyen", således at adgang til dem kan blokeres og derved evt. ødelægge forretning eller hvad det nu måtte være.

Derfor er jeg yderst tilfreds med at have valgt en løsning for denne web-site (og for mine mails), der medfører, at alle data og værktøjer til opbygning og vedligehold ligger hos mig selv på mit eget lille net. Der er således ingen data, jeg ikke har adgang til - også selv det web-hotel, jeg benytter, skulle forsvinde fra jordens overflade; hvilket jeg naturlig ikke håber.

Nu letter det jo sagen, at jeg ikke driver f.eks. en web-butik med 100.000 varenumre i en database og dermed heller ikke har behov for et interaktivt indhold med virtuelle indkøbskurve, betalingssystemer og den slags. Denne site er simpel, det er en plakatsøjle, som man kan læse på eller lade være.

Men selv de Internet brugere som har behov for en mere interaktiv site bør vel sikre, at de har lokal backup af deres data og de værktøjer, der er nødvendige. Det har gårsdagens skrækhistorier tydeliggjort.

Mon Jan 21 14:59:30 CET 2013

 Min simple web-site

Og fordelen ved det simple.

For kort tid siden modtog jeg en alarmerende melding fra min web-hotel udbyder om en "stærkt øget aktivitet hos hackergrupper". Denne aktivitet går ud på at 'deface' websites - d.v.s. erstatte deres indhold med noget andet.

Det skulle især være sites baseret på open source CMS systemer som f.eks. Joomla eller WordPress, der er i farezonen. Man anbefalede derfor et lukket system, hvis navn jeg ikke husker; men som man kunne tilbyde som erstatning.

Nu er jeg jo mest tilhænger af åbne systemer, og jeg ved derfor ikke, om motivet til anbefaling af et lukket system ligger i, at der er penge i det for web-hotellet eller om det bunder i den misforståelse, at sikkerhed kan opnås ved at skjule kildeteksten. Sikkerheden bør opnås ved at benytte algoritmer, der tilvejebringer sikkerhed uafhængig af brugernes (de godes og de ondes) evt. kendskab til den eller de anvendte algoritmer.

Alt dette giver mig anledning til endnu engang at frydes over en simpel web-opbygning som den, er ligger til grund for denne site. Ingen Java, ingen Javascript, ingen Flash - ingenting udover traditionel HTML og billedfiler. Og heller ingen reklamer!

Det er selvfølgelig ikke nogen 100% sikkerhed for noget som helst; men jo enklere tingene gøres, jo færre fejlbehæftede kodelinjer er der alt andet lige at angribe. Desuden har jeg altid backups hjemme, da alt source - både til HTML og til de benyttede værktøjer - ligge hos mig selv. Ulempen er så, at jeg ikke kan opdatere siten fra en 'fremmed' PC; men det lever jeg med.

Sun Dec 9 12:23:45 CET 2012

 Fra tropevarme til vinterkulde

på kun 14 timer.

Der har været lidt stille på disse sider i en periode. Årsagen var min tur til de tidligere Dansk Vestindiske Øer (i dag US Virgin Islands). Hold da op, hvor var det lækkert! Dyrt men dejligt! Hvide strande, turkisblåt vand og historiske steder med rester af sukkerplantager fra de ca. 200 år, hvor øerne var dansk område. Der vil nok komme nye afsnit i min scrapbog om denne tur.

PS.: Mærkeligt med juleudsmykning i solstegte gader og i 30 graders varme!

Sat Oct 13 13:24:41 CEST 2012

 Softwarepatenter eller ej?

Bliver sagen omsider afgjort?

Det centrale spørgsmål er, hvordan det afgøres om en "abstrakt ide" kan patenters eller ikke, og hvis en sådan ide implementeres på en computer, kan den computerbaserede udgave så patenteres, selv om det bagvedliggende princip i sig selv ikke kan?

Med andre ord: Kan man f.eks. patentere en numerisk udregning, blot fordi det af patentansøgningen fremgår, at der bruges computer til udregningen?

Mere på GrokLaw.

Tue Aug 28 14:20:52 CEST 2012

 Ny smartphone

Og om at sluge en kamel.

For kort tid siden faldt jeg for fristelsen til at anskaffe 'dyret' som mange har udtrykt en fanatisk, af salig fryd savlende jubel over: Samsung Galaxy S3.

Den første dag gik med at bande over alt det, der ikke virkede som det plejede. Nå, som man siger "plejer er død", og efter at ha' puslet om apparatet et par dage mere, så er jeg nu nået dertil, at jeg absolut ikke drømmer om at vende tilbage til min gamle Nokia! Og der er sikkert ganske mange positive overraskelser tilbage i Samsung'en endnu.

Den er jo - ganske som ventet - mere en mini-tablet end det er telefon. Det var da også det, der var et væsentligt motiv til anskaffelsen.

Inden roserne ganske tager overhånd, må der dog lige dryppes en anelse malurt i bægeret: I de nyere Android versioner har man (hvad jeg ikke vidste på forhånd) fjernet USB mass storage protokollen og 'kun' efterladt protokoller til overførelse af multi-medie filer eller billeder fra kamera.

Kort fortalt betyder det, at jeg ikke kan forbinde Samsung og computer med et USB kabel og så overføre filer. Det kunne Nokia'en uden problemer. Nu hører det med til historien, at jeg benytter Linux (Ubuntu), og her findes endnu ingen velfungerende MTP (Multimedie) eller PTP (kamera) protokolsoftware. Der et projekt i gang vedrørende dette; men det er endnu lidt på eksperimentalstadiet. Dog skulle det efter sigende (net-rygter) fungere godt. Men - sådan et er der tilsyneladende altid - det kan kun hentes som source og kræver en relativt ny compiler (gcc), nyere end den jeg nu har.

Nu til kamelerne: Jeg har indtil nu været dybt skeptisk over at placere private data i "skyen"; men da det tilsyneladende er den eneste mulighed i øjeblikket, så har jeg bøjet nakken og installeret DropBox på de enheder, mellem hvilke jeg vil udveksle filer. Der er jo ikke meget grin ved at kunne lave billeder, videoer og en alenlang adresseliste, hvis man ikke kan få det ud af telefonen (eller hvad man nu skal kalde den).

Så bortset fra denne lille tidsel, så er jeg indtil videre godt tilfreds!


Sur æblemost - Apple / Samsung: Om en patentlovgivning, der er løbet løbsk. Fra at være en jura, der beskyttede opfinderen af en ny slags dåseåbner, har den udviklet sig til at være kapitalstærke koncerners værktøj til almindeligt benspænd, når konkurrenter stikker snotten for langt frem.

Hvis en sådan lovgivning havde eksisteret, da bilismen slog igennem i starten af 1900 tallet, så ville vi ha' haft biler med vildt varieret "brugergrænseflader". Biler der styres med pedalerne, biler med styrepind i stedet for rat, biler med gearstang i loftet! Chaufførens brugergrænseflade skulle jo af hensyn til juraen være forskellig - og et kørekort ville kun gælde for et bestemt bilmærke. Hvis man skiftede type, så skulle der en omskoling til. Smart ikke?

At Samsung har undersøgt iPhones virkemåde er sågu da ikke så mærkeligt. jeg vil da æde min gamle hat på, at Apple også har dissekeret Samsungs produkter. Faktisk har Apple jo tidlige - igen takket være juraen - fået pålagt Samsung og Motorola at afsløre tekniske detaljer! Så slap æbleplukkerne for at tænke selv.

Var patentjura en god idé?

Wed Aug 8 17:50:00 CEST 2012

 Søde ord

- men er de velment? (billedet til venstre)

Dette stykke korsstingskunst er ophængt på hegnet ved Skibbroen - en kaj i sydhavnskvarteret lige ved Fisketorvet, hvor en række husbåde ligger. Efterhånden er det som en ø af alternativ levemåde i et bykvarter, der i stigende grad er præget af prestigebetonet beton, stål og glas eksklusivitet.

Men står de venlige ord nu også til troende? Det er jeg da blevet stærkt i tvivl om efter at have taget billedet til højre af en ganske almindelig og aldeles ukontroversiel båd ved kajen. Ikke desto mindre var der en beboer i området (ikke på båden; men antagelig i området et andet sted) som tydeligvis var meget utilfreds med, at der blev taget billeder.

En ting er, at fotografering i andre 'alternative' miljøer i byen frabedes (Christiania); men her skilter man dog i det mindste med det. Og hvad Christiania angår, så er kriminaliteten vel så almindelig, at den - eller de personer, der udøver den - næppe kan undgå at komme med i billedet (bogstavelig talt).

Men jeg havde ikke forestillet mig, at området i Sydhavnen var sådan.

Efterhånden er hysteriet mod fotografering i det offentlige rum gået fuldstændig over gevind. Jeg kunne forstå det, hvis man tog billeder af mennesker i latterlige eller pinlige situationer; eller billeder af trafikofre e.l. Men her der tale om båd uden et menneske i sigte.

De 'alternative' miljøer er åbenbart ligeså snerpede eller snæversynede som de blåpudrede velhaverkvarterer kan være.

Thu Jun 14 16:15:06 CEST 2012

 Politik

Er absolut ikke en eksakt videnskab!

Når en del før valget stemte på den 'blegrøde' blok i forventning om en politik i denne farvetone, hvordan i alverden kan det så være, at når regeringens politik åbenbart ikke er 'rød' nok, så vandrer vælgerne over til de 'blå'?

Man kan da slet ikke forvente noget 'rødt' fra den kant - vel?

Man må undre sig.

Tue May 29 14:02:17 CEST 2012

 Smartphones - Antenne problemer

Det er ikke altid telenettets skyld

Der har i den seneste tid været en del diskussion på nettet (bl.a. her eller her) om de dårlige antenner i såkaldte smartphones.

Det viser jo klart, at det kunderne går efter er alle de 'smarte' egenskaber, hvorimod de mere skjulte; men nok så vigtige forhold - som f.eks. evnen til at fastholde en forbindelse også under mindre end optimale modtageforhold - det glemmer man at tage i betragtning. Og fabrikanterne udviser dyb tavshed om den slags, hvorfor dog afsløre, at hverken træer eller antenner vokser ind i himlen?

Jeg har ikke meget forstand på HF- eller antenneteknik; men det kan meget vel være en teknisk set vanskelig opgave at få antenner til både GSM (2G net), Wi-Fi, GPS, BlueTooth og NFC (Near Field Communication) til alle at virke i en æske, der helst skal være lille nok til at ligge i en lomme. Det kan undre, at det undertiden virker overhovedet.

Og når så alle anmelderne i de populære blade eller på ditto hjemmesider alle vil have metalkabinet og ikke plastic, så er det vel en ret umulig opgave. Hvis en metalramme indgår i antennesystemet, så vil dens egenskaber naturligvis blive påvirket af, hvor brugeren gramser på telefonen.

Konklusionen er, at jeg i det mindste aldrig ville vælge et telenet uden mulighed for G2 fall-back. Og så håbe, at miraklernes tid ikke er helt forbi. Og skulle en smartphone fabrikant vælge at oplyse om antennekvaliteten (hvordan den så end skal angives på forståelig og sammenlignelig måde), så vil det være en væsentlig parameter, hvis jeg en dag skulle finde på at anskaffe sådan en dims.

Fri Apr 20 17:48:55 CEST 2012

 "Derfor er Linux død som en sild på din pc"

Det ved den latterlige nar da overhovedet ikke en pind om!

Anledningen til dette udbrud er en artikel fra ComputerWorld forleden.

Dels giver det mig anledning til generelt at udtrykke min dybe irritation over den skrivemåde, moderne bladsmørere betjener sig af. Jeg sigter til den 'gutterale', omklamrende "du" eller "din/dit" PC eller andet, hvor det foregår på denne eller hin måde. Snothvalpen kan da ikke vide, hvad der foregår på min PC eller i min kommodeskuffe.

Nå - når det er sagt, er det da rigtigt, at Linux ikke er voldsomt udbredt; men den væsentligste årsag hertil, nævner artiklen ikke.

Når det stort set er umuligt at købe en PC uden at få et pre-installeret Windows system med (hvad enten man så efterfølgende bruger det eller ej), så er det da klart, at langt de fleste bare går i gang med det, som det er. Det kræver jo en ekstra indsats, hvis man vil noget andet. Og M$ har jo allerede scoret pengene! Der er med andre ord ikke tale om et reelt frit valg.

Det kan jo blive endnu værre i fremtiden, hvis M$ får vredet armene om på PC hardware leverandørene, så de ser sig nødsaget til at låse deres hardware, så ingen fremmed (læs = "non M$") software kan installeres overhovedet.

Det betyder, at stort set alle PC brugere - private såvel som erhvervsmæssige - påtvinges et Windows system, og derfor kommer til at opfatte dette som det rigtige og alt, der afviger derfra som forkert og besværligt. Vi Linux brugere kan meget vel have opfattelsen af Windows som underlig og forkert. Efter adskillige år som Linux bruger er det netop sådan, jeg har det. Jeg er efterhånden på glatis, hvis jeg skal 'pille' i et Windows system.

Om folk vil bruge Windows, Apple, Linux eller BSD Unix er jeg ret kold overfor, hvis der altså var tale om et velovervejet og kvalificeret valg; men det er der efter min mening meget ofte ikke.

Sun Apr 15 20:42:17 CEST 2012

 Flere Facebook gys!

Som om der ikke allerede var nok.

Forleden så jeg i avisen, at nogle af de såkaldte 'apps' åbenbart har adgang til stort set alle personlige oplysninger, brugeren måtte have placeret i systemet. Det foregår åbenbart på den måde, at programmet som udgangspunkt har adgang til alle 'vennernes' private oplysninger. Når det er tilfældet, så virker det vel også den anden vej, det vil sige at en sådan app brugt af en 'ven' har adgang til dine personlige oplysninger - med mindre du på finurlig vis blokerer for det. Det væsentlige er, at der nok er få, der er klar over dette. Det er antagelig også Facebooks mening, at det skal være sådan.

Det bringer mig til at tænke på en ganske interessant BBC World udsendelse i dag, hvori man netop beskæftigede sig med den kendsgerning, at den virkelige salgsvare i Facebook sammenhæng er brugerne (og disses oplysninger) og ikke Facebooks egenskaber som kommunikationsmiddel. Herunder også Facebooks stadige forsøg på at flytte grænserne for, hvad brugerne lægger ud.

Problemer er sammenblandingen af personlige venskaber (omend det kun er Facebook "venner") og så yderst kommercielle virksomheder og disses interesser. En sammenblanding jeg finder så uspiselig, at jeg umuligt kan forestille mig selv som Facebook bruger.

Mon Mar 19 19:34:51 CET 2012

 Reklamer Nej Tak!!

Og jeg mener det sgu!

Nu har jeg for tredie gang i år fundet en postkasse proppet med krøllede reklamer på trods af højlydt skiltning om, at jeg ikke gider ha' det l...! Jeg ved ikke, om en eller anden aftale mellem forbrugerorganisationerne og distributørerne er udløber eller hvad; men man retter sig tilsyneladende ikke efter mærkningen mere. Det har ikke tidligere været et problem; men det er mit indtryk, at jeg ikke er ene om problemet nu.

Hvor ville det dog være skønt, hvis blot alle relevante korrespondance partnere kunne finde ud af det med e-boks e.l., så papirposten totalt kunne afskaffes. Desværre kan jeg ikke fjerne min postkasse, da den er bygges sammen med naboernes, så eneste mulighed er åbenbart at lade være med at tømme den. Når den så er proppet fuld, så kan der jo bare ikke være mere. Det uheldige ved denne fremgangsmåde er måske, at evt. indbrudstyve får fikse idéer - og at de efterhånden meget få personlige breve, der er tilbage, let drukner i rodet.

Sun Mar 11 16:12:02 CET 2012

 Privatliv

...et historisk fænomen!

For kort tid siden bekendtgjorde Google, at nu ville man samkøre alle brugeroplysninger på tværs af de mange tjenester, Google fører sig frem med. Det er sådan blot en yderligere understregning af, at privatliv (i det mindste på nettet) er en illusion.

Det handler jo for disse tjenester (Google, Facebook m.v.) om så vidt muligt at kunne knytte en person til en adfærd på nettet, så man derigennem får et billede af den pågældendes forbrug, politiske tilhørsforhold og meget, meget andet.

Alt dette sker fuldstændig uden hensyntagen til lovgivningen i de enkelte lande.

Men det føjer sig jo blot til den næsten endeløse liste af 'person-spion' muligheder, der efterhånden er:

 • Facebook og Google m.v. som jo lever af at sælge personoplysninger til højestbydende, og som til stadighed søger at lokke flere oplysninger ud af brugerne ved jævnligt uden varsel at ændre spillereglerne.
 • Brug af mobil- eller smartphone, hvor GSM nettet jo må vide, hvor abonnenten opholder sig.
 • Smartphones med GPS + diverse sociale tjenester, der åbenlyst eller måske skjult udnytter dette til at spore brugeren endnu mere præcist.
 • Butikskæder der genne 'smarte' medlemstilbud forsøger at lokke kunderne til at acceptere, at alle deres indkøb logges; ikke bare for at kunne sikre et fornuftigt varesortiment, men for at se, hvor mange bajere og bolcher den enkelte kunde bærer hjem.
 • Dankort transaktioner som nødvendigvis må logges, for at kunne se, hvor pengene fra kontoen forsvinder hen.
 • Biblioteker der gemmer oplysninger om lånte bøger - yderst afslørende, når man kan se, hvem der gentagne gange har lånt bøger om "Gifte, der ikke kan spores" eller "Min første rørbombe".

Og listen er uden tvivl længere endnu. Hvis alle disse oplysninger samkøres, så vil intet længere være skjult.

Efterhånden kan man vel ikke købe en smartphone uden pre-installeret 'spyware'. Det er jo Google, der står bag Android...

Sun Feb 12 13:49:28 CET 2012

 NemID indbrud

For anden gang - starten på en stime?

For kort tid siden skete det så igen: Netbankbrugere bestjålet på trods af brug af NemID.

Første gang foregik det, så vidt jeg forstår, gennem en phishing mail, som lokkede folk hen på en falsk NemID login side. Her kunne hackeren så opsnappe koder m.v. og så umiddelbart foretage sin egen login. Det vil sige, det skulle foregå real time. Det må have indebåret, at hackeren (eller dennes robot) skulle overvåge de relevante klientmaskiner ret så intenst i en periode.

Anden gang var det blevet mere sofistikeret.

 1. Første skridt er at få noget malware (keylogger e.l.) installeret på offerets maskine.
 2. Anden skridt er så at dette malware trigges af en opstart af NemID transaktion. Det må forudsætte, at malwaren kan detektere netop denne situation. Den må derfor være ganske raffineret.
 3. Tredie skridt er så at få en falsk NemID login box til at poppe op (eller lægge et falsk kodekort input felt ind over det ægte) og så nappe koden herfra.

Baseret på de teknisk set noget magre oplysninger i pressen om sagen, så er de mit indtryk, af brugeren blev lokket til at indtaste koden to gange: dels i en ægte box, dels i en falsk. Det er dog ikke noget, jeg ved med sikkerhed.

Hvis to indtastninger er nødvendige, så kan den vakse bruger fornemme, at her er der vist noget galt. Spørgsmålet er så om det er den første eller den anden box, der er den falske.

Nu er mit eget kendskab til den slags malware ringe, så jeg ved ikke, hvordan en keylogger er skruet sammen. Men hvis det skal give mening, så må den kunne opfange alle tasttryk ved på en eller anden måde at hægte sig på (eller erstatte) den kode, der normal håndterer tastaturet. Man kan så forestille sig, at keyloggeren starter sin logning på en nærmere defineret start 'trigger' og stopper igen efter en tilsvarende stop 'trigger'.

Hvis det er princippet, så kan jeg ikke se, hvorfor en ekstra falsk loginbox er nødvendig. Med mindre det er teknisk umuligt ("intet er umuligt, det tager bare længere tid") at hijacke kodekort indtastningsfeltet eller hvis den kode, der tager imod indtastning netop her er forskellig fra anden tastatur input kode i systemet og evt. downloades på ny, hver gang en NemID session startes.

Der er folk, der brokker sig højlydt over manglende sikkerhed i NemID; men de gør det uden at antyde, hvad man så skulle gøre i stedet for.

Nogle banker har en SMS tjeneste, som benyttes til at få brugerens bekræftelse på, hvad banken kalder "atypiske" eller "ulovlige" transaktioner - hvordan systemet så end bærer sig ad med at identificere disse - det fortæller man ikke noget om, hvilket måske er meget klogt.

Det bliver først rigtig morsomt den dag, hackerne udvikler kode til at fremregne koderne kodekort e.l. og dermed forudsige, hvad den næste kode vil blive. En sådan fremgangsmåde forudsætter dog, at koderne generes med en eller anden tilfældighedsgenerator. Om koderne rent faktisk bliver til på denne måde, ved jeg dog ikke. I givet fald skulle man jo også finde frem til den rigtige 'seed' værdi at starte på. Det er næppe denne måde, det foregår på.

Den endelige konklusion må - som så ofte før - være at undgå malware. Nemt sagt; men restriktive sikkerhedsindstillinger samt omtanke er altid en god idé.

Tue Jan 31 14:43:22 CET 2012

 NemID - Pet bagdør?

Konspirationsteori eller fakta?

Da en stor del af befolkningen nu er tvunget til at bruge NemID, eftersom offentlige myndigheder bl.a. vil spare penge ved at at undgå papirpost (i sig selv en udmærket ting), så kan overvågningssamfundet måske få en tand til, hvis NemID kan bruges som bagdør ind i brugernes computere.

Det påstås, at NemID installerer 'hemmelige' billedfiler, der i virkeligheden indeholder kode, hvis formål er ukendt - i det mindste for de paranoide.

Nu bliver der så stillet spørgsmål i folketinget herom. Men hvis der ikke er tillid til NemID's ædle motiver, kan man så ha' tillid til et ministersvar?

Selv siger NemID:

Den omtalte kode bruges til at danne den såkaldte PC-tjeksum. Tjeksummen dannes ved at måle på forskellige parametre på brugerens pc, hvorefter den i anonymiseret form følger med log-in i netbanken. Denne model fandtes også i de gamle netbankløsninger, og spiller en rolle i systemets sikkerhedsberedskab.

DanID til Version2

Er vi hysteriske?

Se evt. mere på Politiken eller Version 2

Thu Jan 12 16:08:28 CET 2012

 Cloud computing

Ny (censureret) vin på gamle flasker.

Tidligere hed det bare terminaler og central filserver.

Det har vel længe været kendt, at Apple censurerede det indhold, som visse "apps" stillede til rådighed - og at det dermed var den snerpede amerikanske 'bibelbælte' indstilling, der afgjorde, hvad der var tilladt og hvad der ikke var.

Nu viser det sig (måske ikke overraskende), at Microsoft gør det samme i deres 'cloud'. De ovenfor omtalte apps er vel offentligt tilgængelige tillige med de data, der skaffes adgang til. Dette i modsætning til M$ clouden, som jeg da troede var en slags online data lagret på en eller flere servere ude i det store væmmelige internet. Fordelen skulle vel være, at ejeren - og ikke andre, går jeg ud fra - skulle kunne tilgå disse data fra stort set enhver gadget (computer / smartphone), han/hun måtte være i besiddelse af.

Hvis en sådan cloud skulle kunne rumme 'private' data, så viser denne historie, at sådan forholder det sig aldeles ikke. Men det var måske også naivt at tro det - i en verden, hvor enhver rest af privatliv er borte.

Jeg holder mine private data for mig selv på egne harddiske. Men det varer vel ikke længe, før harddiske kun virker, hvis de kan få lov til at gå online og sladre til producenten (eller PET) om, hvad der ligger på den!

Mere på ComON.

Fri Oct 21 20:47:39 CEST 2011

 Den Personlige Computers æra snart slut?

Måske - men nok ikke på den måde, du tror.

Dette har intet at gøre med tablets kontra traditionel computer; men er et arrigt brøl over Det Onde Imperies (læs: Microsoft Corporation, One Microsoft Way, Redmond, WA 98052) seneste genistreg: At tiltage sig retten til at bestemme, hvilken software, der skal køre på computere, der efterhånden noget fejlagtigt betegnes som "personlige".

Jeg betragter det som enhver computerejers ret, selv at bestemme hvordan og til hvad, man vil bruge sin computer (kriminelle formål undtaget forstås).

Som jeg læser det, så er princippet, at der i computeren findes firmware (i PROM e.l.) som kan hindre malware i at blive startet under boot-processen. Dette kan bruges eller misbruges.

 • Den positive version er, at malware i form af en ondsindet boot-loader ikke kan inficere systemet i den kritiske opstartsfase.
 • Den negative version er, at hvis Det Onde Imperium i baglokalet kan presse PC fabrikanterne til kun at indbygge certifikater til M$ software, så vil en sådan computer ikke kunne køre et Linux- eller andet non-Redmond system.

Eftersom Microsoft jo allerede kræver betaling for forudindstallerede Windows systemer (som det efterhånden er en kunst at undgå) uanset om folk bruger det eller ej, så kunne man meget vel forestille sig, at denne blokade af al anden SW end Windows 8 vil være næste skridt.

Nu siger Microsoft jo nok så honningsødt:

"Microsoft supports OEMs having the flexibility to decide who manages security certificates and how to allow customers to import and manage those certificates, and manage secure boot. We believe it is important to support this flexibility to the OEMs and to allow our customers to decide how they want to manage their systems.

For Windows customers, Microsoft is using the Windows Certification program to ensure that systems shipping with Windows 8 have secure boot enabled by default, that firmware not allow programmatic control of secure boot (to prevent malware from disabling security policies in firmware), and that OEMs prevent unauthorized attempts at updating firmware that could compromise system integrity."

Det må vel betyde, at det de såkaldte OEM kunder (= PC fabrikanterne), der bestemmer. Men hvis hardware fabrikanterne ikke blokerer systemet for andet en Windows 8, så kan de ikke få det for salget afgørende M$ "stamp of approval". Hvor meget 'frihed' har fabrikanter så? Hva' ba'...

For at vise deres gode vilje har M$ på en web side om dette emne vist et eksempel på en slags BIOS opsætning for slutbrugeren skulle kunne disable denne 'secure boot' mekanisme. Det hedder herom:

"At the end of the day, the customer is in control of their PC. Microsoft's philosophy is to provide customers with the best experience first, and allow them to make decisions themselves. We work with our OEM ecosystem to provide customers with this flexibility. The security that UEFI has to offer with secure boot means that most customers will have their systems protected against boot loader attacks.For the enthusiast who wants to run older operating systems, the option is there to allow you to make that decision."

Understregningerne er mine.

Den tror jeg ikke på. For det første, så er det omtalte system brugt til en Developer Preview, for det andet så giver det jo ingen mening med en sikker boot mekanisme, hvis den med nogle få ændringer i konfigurationen kan slås fra. Fidusen - hvis der altså er nogen - er jo netop, at blokade af malware (Linux?) ikke kan slås fra af andre end hardware producenten.

Så med mindre du finder det i orden, at din kommende PC'er er alt andet end personlig, så lad for h.... være med at efterspørge den slags l...!

Problemet er, at det kræver stædighed og en vis viden at undgå Windows og den dermed forbundne Microsoft skat!

Det varer vel ikke længe, før biler kun kan starte i et af bilfabrikken godkendt geografisk område. Det handler for producenterne af diverse gadgets om at fratage køberne flere og flere rettigheder. Dette er jo i lodret modstrid med filosofien bag f.eks. Linux og lignende. Hvorfor finder folk sig i den slags?

Ovenstående citater stammer fra Microsofts " Building Windows 8" blog.

Mon Oct 17 13:27:16 CEST 2011

 SuSE igen?

Ubuntu's kurs passer mig efterhånden ikke rigtig.

De seneste udgaver af Ubuntu (fra 2011) har fået temmelig heftig kritik, ikke mindst for den nye brugergrænseflade 'Unity'. Ganske vist forlyder det, at den seneste udgave (okt. 2011) skulle være en stor forbedring; men jeg er alligevel ret skeptisk. Det er mit indtryk, at alt efterhåneden skal ligne tablets - uanset om det er praktisk eller ej. Bare det er på mode!

I den tid jeg har brugt Ubuntu, har jeg holdt mig til de såkaldte LTS (Long Time Support) udgaver, så jeg skulle være sikret til apr. '13, før problemet bliver akut.

Da jeg startede med Ubuntu for omkring fire år siden, var der nogen ting, der stødte mig lidt.

 1. At man ikke kunne logge ind som 'root'; men udelukkende bruge 'sudo'.
 2. At der både findes en Desktop og en Server udgave af systemet.
 3. At run-level princippet er helt eller delvist forladt.
 4. At teknisk dokumentation er svær eller umulig at finde.

Om punkt 1: Som tidligere SuSE bruger ville jeg forvente, at man under installationen blev opfordret til at angive password for både en 'root' konto og en 'alm. bruger' konto. Det skete ikke, hvilket efterlader spørgsmålet om, hvilke rettigheder, man så egentlig har. Det fandt jeg dog ret hurtigt ud af; men om sikkerheden er større ved Ubuntu metoden, er jeg da i tvivl om. Jeg kunne forestille mig, at tanken bag er, at hvis det overstiger brugerens evner at indrette sig med to log ins, så kan en sådan bruger dog ikke uden videre ødelægge systemfiler e.l.

Om punkt 2: Ubuntu er lidt som dåsemad. Det er fabrikanten der bestemmer, hvordan systemet skal bruges. Det overstiger (efter Ubuntus mening) brugernes evner selv at konfigurere systemet til hhv. desktop eller server brug. Det gælder måske også for en del brugere; men altså ikke alle. Selv mener jeg i al beskedenhed godt at kunne klare en sådan opgave.

Om punkt 3: Ubuntu benytter et event styret system kaldet 'Upstart' som erstatning for den traditionelle run-level model med en 'init' program (alle programmers moder) som afvikler et antal start eller kill scripts, der så igen sørger for at de rette services bliver startet eller stoppet afhængig af systemets tilstand. Dette system kan forekomme ret kompliceret; men har man først set lyset, så er det faktisk ret simpelt. Og frem for alt, så giver det en fleksibilitet og konfigurerbarhed samt mulighed for at indbygge egne rutiner - f.eks. til opstart af hjemmebagt 'iptables' baseret firewall, hvis specielle ønsker gør, at de simple ON / OFF firewalls ikke rækker til.

Om punkt 4: Ubuntus dokumentation er stort set rene brugsanvisninger. Det er lidt ligesom med instruktionsbøger til biler: Der står, hvordan man tænder lyset; men intet om, hvordan man skifter bremseklodserne. SuSE har derimod en særdeles fyldig og teknisk set grundig dokumentation - det ka' vi li'! Jeg kan bedre lide et system, hvor brugeren har magten (og ansvaret) og derfor sidder ved styrepinden. Har man brug for det, skal der være adgang til 'maskinrummet'.

Hvorfor i alverden skiftede jeg så til Ubuntu i sin tid? Tjah - der var dengang problemer med grafikdrivere til Nvidia. Selv nykompilering af Nvidia's eget grænselag (mellem driveren selv og kernen) hjalp ikke. Derfor - så vidt jeg husker.

Men nu er tiden måske snart inde til at lade SuSE få en chance mere.

Tue Oct 11 12:47:56 CEST 2011

 Fra Linux til Apple (OS X)?

Tanken strejfede mig; men jeg blev snart kureret.

Kuren bestod i at gå ind i en Fona, fordi man her havde udstillet diverse Apple produkter i forreste række indenfor vinduet. Der var således mulighed for "håndspålæggelse" for derigennem at få en fornemmelse for disse fantastiske systemer med diverse touch-skærms inspirerede betjeningsmuligheder.

Jo - jeg burde vide bedre; men gjorde det altså alligevel. Da jeg havde udforsket brugerfladen lidt, kom en ivrig sælger myldrende.

Han kunne dog ikke bidrage med oplysninger om, hvilken version (Snow Leopard eller Lion) der var aktivt på maskinen - og det heller ikke selv om jeg dog forinden havde fået en slags 'About' box frem med et OS versionsnummer - Et nummer som ikke sagde mig så meget og åbenbart heller ikke 'eksperten'.

Helt galt gik det, da jeg spurgte efter et terminalprogram med mulighed for at betjene systemet med traditionelle Unix kommandoer. Uha! Jamen det skulle man da slet ikke, Apple var jo et lukket system, hvor brugeren bare skal holde mund, betale og gøre som Apple vil det! Nej - det sagde sælgeren ikke direkte; men det var hvad jeg hørte.

Det stod da lysende klart for mig, hvorfor jeg i sin tid valgte Linux. Et system, hvor brugeren sidder i pilotsædet - ikke producent eller leverandør!

Så enhver leg med tanken om måske at skifte til Apple sporet fordampede lynhurtigt igen...

PS.: I øvrigt ser virkeligheden ikke helt ud, som den tablet fikserede sælger mente. Det viste sig senere på nettet, at OS X systemet faktisk indeholder både terminalprogram, en bash shell & utilities, samt scriptsprog som AppleScript, Perl, Python og Ruby. Men det var altså langt over sælgerens computermæssige horisont.

Måske flere patentsager

Nu viser det sig, at Apple måske render ind i flere patentsager med deres seneste iPhone. En dansk professor Gert Frølund har udtaget patent på et antenne system, som muligvis er identisk med det, Apple praler voldsomt af med deres iPhone 4S.

Patentet blev i sin tid overtaget af ingen ringere end Samsung!

Så hva' ska' det dog ende med?

Mere her

Wed Sep 7 12:39:25 CEST 2011

 Flere gagets!

Ny dippedut til NemID

Stor sensation: Nu kan man mod betaling erhverve sig en elektronisk dims til generering af de engangskoder, der benyttes ved NemID login. Så nu kan de gaget begejstrede undgå det væmmelige low-tech papkort, som indtil nu har været den eneste mulighed.

Med mindre man har et behov for meget ofte at logge ind - og dermed konsumerer nøgler i stort tal, så har jeg dog svært ved at se fidusen. Til syvende og sidst er formålet jo opfyldt fuldt så godt med den 'gamle' metode. Det traditionelle kodekort fylder og vejer jo ikke mere end dimsen, så der må vel være plads i Amani habitten til kortet; men måske det virker mindre checkket?

Sun Sep 4 18:30:17 CEST 2011

 Valget

Partilederrunde eller X-faktor show?

Ved snak om det kommende valg har jeg bemærket, at mange tilsyneladende er vældig optaget af kandidaternes fremtræden på TV. Faktisk i en sådan grad, at denne tilsyneladende er vigtigere end den politik, deres parti vil føre og det samfund, man kan forvente sig, hvis de vinder.

Og så har jeg endda ikke engang set det meget kritiserede show på TV2!

Man må da håbe, at fornuften og politikken i sidste ende bliver afgørende.

Om vedstående billede: Er det et tilfælde, at de Radikales Vestager lader sig afbilde med kun højre side af ansigtet - "Se til højre!" - eller blot en smart layouters værk?

Wed Aug 3 15:28:53 CEST 2011

 Apps - Nej tak!

Hvad skal vi med dem?

Hvis ikke udbyderne af diverse tjenester på nettet kan benytte normale, åbne standarder, så er det som hovedregel ikke noget for mig.

Den kontrol og mere eller mindre fordækte indsamling af information om brugerne er voldsom nok med alm. browserteknik + diverse suspekte og/eller fejlbehæftede plug-ins. Hvorfor så overgive endnu mere kontrol til kommercielle parter med mere eller mindre flosset forretningsmoral?

Paranoid? Måske; men hellere "safe than sorry".

Se evt. i 'Berlingeren' her

Mon Jul 11 21:20:10 CEST 2011

 Imperiet slår til igen!

Nu kræver Microsoft betaling for Android smartphones fra bl.a. Samsung.

US Patentsystemet skamrides (måske) igen. Der var en gang - før verden gik af lave - hvor patenter gav en retsbeskyttelse for den, der virkelig havde konstrueret noget afgørende nyt, noget der havde 'opfinderhøjde'. Det var vel tanken, at opfinderen skulle sætte sit værk i produktion, så det kom både ham / hende selv og samfundet til gode. Jeg tror ikke, det var tanken, at patenter skulle oprettes og handles alene med det formål at kvæle den konkurrence, man ikke kunne kvæle på anden vis.

Nu er det som bekendt sådan, at patenter opkøbes nærmest en gros med så vag og generel en formulering, at de på nærmest mafia-agtig facon bruges til at tvinge 'beskyttelsespenge' ud af konkurrenter, der ikke nåede (eller formåede) at samle egen patent ammunition i tide.

Jeg tror Samsung har midlerne; men alligevel...

Det er snart ikke til at købe en PC'er uden at M$ skal tjene på det - uanset om man bruger deres produkter eller ej. Og nu er turen åbenbart kommet til smartphones - et forretningsområde som M$ jo ikke indtil nu har haft megen succes med. Men så er lidt bespænd jo altid en mulighed!

May the Force hit M$ right in their private parts...

Se evt. mere hos Reuters eller Mobil.

Wed Jun 15 16:04:20 CEST 2011

 Smartphones

Hvem skal ha' kontrollen?

Når jeg bruger Linux på mine computere, så er det fordi jeg dermed føler at ha' lidt mere kontrol med, hvad der foregår og ikke mindst med, hvilke programmer, jeg vil bruge - og i særdeleshed, hvilke jeg ikke vil bruge.

Men hvad med smartphones? Som de computere det efterhånden er, burde de samme betragtninger gøre sig gældende her. Men her kommer leverandørerne ofte i vejen med restriktioner, og det kan være både godt og skidt.

Godt fordi 'apps' med uhumske egenskaber forhåbentlig stoppes af den screening leverandøren foretager, inden de slippes ind i diverse AppStores, Ovi- eller AndroidMarket eller hvad det nu er.

Skidt fordi jeg som bruger så ikke kan få, hvad jeg (måske) vil ha' - På eget ansvar naturligvis.

Nu kan man - hvis man tør - 'roote' eller 'jailbreake' sin smartphone; men det ville jeg dog være betænkelig ved, da smartphones jo ikke indeholder et login program, der kan skifte mellem en almindelig bruger uden rettigheder til at smadre systemet og en superbruger, der har denne ret.

Det ville jo heller ikke være særlig smart, hvis man for at besvare et opkald fra yndlingskæresten eller den rige arvetante først skulle gennem en længere login proces. Men det betyde - så vidt jeg har forstået - at enten så 'rooter' man apparatet, og så kører alt med superbruger rettigheder (farligt), eller også lader man være og underkaster sig leverandørens (ofte kommercielt betingede) begrænsninger.

Er det sådan, det er?

Det duer selvfølgelig heller ikke, at hvert 112 opkald blot viser et triumferende hackerskærmbillede og downloader nye vira, mens kæresten eller arvetanten omkommer i en blodpøl på det ægte persertæppe i herskabsvillaen.

(Var det butleren, der gjorde det?)

Mon May 30 20:21:50 CEST 2011

 Agurketid

Betegnelsen for en journalistisk død sommertid har nu fået en ny og kedeligere betydning.

Den yderst ubehagelige infektion, der i denne tid griber om sig i det nordlige Europa og som menes at stamme fra inficerede agurker, tyder på, at den internationale handel med agurker er stort set lige så uigennemskuelig og omfattende som bankernes handel med "sub prime" gældsbeviser før finanskrisen!

Jeg må da indrømme, at også jeg har indskrænket mit agurkekøb de seneste par dage - i håb om ikke allerede at ha' ædt for mange. Så vidt jeg ved, har min egen private agurketid ikke involveret hverken spanske eller tyske agurker; så jeg krydser fingre.

Men synd for de danske agurkedyrkere er det jo...

Fri Apr 22 12:00:00 CET 2011

 "I Spy"

var der engang en film, der hed.

I disse iPhone og iDet ene og iDet andet tider så viser det sig nu, at iSpy måske ville være et mere passende navn for en del af disse Apple produkter.

Det viser sig, at Apple logger, hvor f.eks. en iPhone har befundet sig - og dermed typisk også dens ejer. Mere om dette kan ses hos DR.

En anden artikel hos ComputerWorld hævder så til gengæld, at smartphones generelt skulle være mere sikre end bærbare PC'ere. De to ting har måske ikke direkte så meget med hinanden at gøre; men jeg synes dog alligevel, at det kan give anledning til nogle betragtninger over den totale overvågning, vi alle i stigende grad udsættes for.

Det er da muligt, at smartphones i øjeblikket ikke angribes så meget som computere; men de tekniske muligheder for overvågning er på den anden side langt større med smartphones, blandt andet fordi folk bringer dem med sig (det er jo hele ideen med dem) i langt højere grad end noget andet udstyr.

En smartphone er jo i virkeligheden en computer + telefon + GPS apparat. Det er med andre ord en kommunikationscentral i endnu højere grad end de fleste labtops. Der er ikke bare WiFi og BlueTooth; men tillige GSM og pakke-net tilslutning og måske også 'Near Field' (tror jeg nok det hedder) kommunikation til betaling ("swipe" - det var lige 100kr tak!).

Så der er jo langt flere angrebsvinkler på sådan en gadget end på de fleste PC'ere.

Jo mere populært det bliver med alle mulige - eller måske mest umulige - "apps" (frygteligt udtryk. Det lyder næsten som når nogen bøvser) fra mere eller mindre suspekte kilder, så kan den nuværende tilstand måske blot betragtes som en stilhed for stormen.

Så nu mere end nogen sinde må man tænke sig godt om.

Sun Mar 20 16:20:26 CET 2011

 Facebook (igen - igen!)

Roden til (næsten) alt ondt?

Jeg har på disse sider indtil flere gange udslynget diverse bandbuller over min yndlingsaversion = Facebook! Og nu er der gode grunde til at gøre det endnu en gang.

I den seneste uge har jeg modtaget to mails der tydeligvis ikke var 'godartede'. Til alt held var de så kluntet fremstillet, at det var ret let at konstatere, at de uden tvivl ikke kom fra den afsender, der var anført i mailen. Det fremgik blandt andet af, at header feltet "X-Originating-IP" indeholdt IP adresser, der henviste til servere i henholdsvis Sydafrika og Guatemala! Det hører så med til historien, at den angivne afsender er dansk.

Desuden var de eneste indhold links til et par uden tvivl 'giftige' web-sider, ingen brødtekst overhovedet.

Efterfølgende modtog jeg så en beklagende mail (som jeg anser for ægte) fra den i fup-mailene angivne afsender, hvori vedkommende fortryder at have benyttet en funktion i Facebook som - så vidt jeg forstår - gennemsøger brugerens adresseliste for deri at finde adresser på andre Facebook brugere. Om det er misbrug af denne funktion, der er årsagen, vides ikke med sikkerhed; men den brødebetyngede afsender antager det, hvorfor han har slået denne 'feature' fra.

Selv om denne vanvittige funktion i Facebook (verdens største sikkerhedshul) skulle være årsagen, så er det jo langt fra sikkert, at det stopper her - nu hvor Pandoras æske er blevet åbnet. Det vil sige, at de e-mail adresser, der er sluppet ud til folk, der aldrig skulle ha' haft dem, kan man jo ikke sådan bare trække tilbage.

Eksemplet her viser jo (igen), at dårlig sikkerhed og manglende omtanke ikke blot rammer den, der ikke er tilstrækkelig bevist om datasikkerheden; men kan ramme mange andre, som tillidsfuldt har givet deres e-mail adresse m.v. til den tankeløse.

Det er jo et held, at jeg

 • har min mail klient indstillet til kun at vise tekst
 • har min mail klient indstillet ikke at åbne vedhæftede filer
 • har min browser konfigureret til som default ikke at bruge javascript, java, flash, pop-ups og alt det der lir. Den slags er forbeholdt de sites, jeg kender og tror på.

Og jeg er ikke alene:

At jeg ikke er ene om at nære dyb mistillid til Facebook o.l. kan ses af en artikel i ComputerWorld, hvor forfatteren (ligesom jeg) undrer sig over, at folk frivilligt ofte udleverer sig selv på nettet. Da Facebook jo lever af at sælge oplysninger til firmaer (og efterretningstjenester?), så kan det være en alvorlig sag, hvis vi en dag skulle få en statsledelse af Gadaffi typen - det sker forhåbentlig aldrig; men...

Fri Feb 11 13:59:38 CET 2011

 Nokia + Microsoft

To alen ud af et (dårligt) stykke?

Hvis man tager to produkter, der ikke hver for sig har været den helt store succes og derpå knytter den sammen - bliver det så bedre?

Det lader til at være håbet hos Nokia (hvis smartphones ikke rigtig har kunnet leve op til konkurrenternes bedre brugeroplevelse) og Microsoft, hvis mobile OS indtil nu heller ikke er blevet en bragende succes (især ikke i Danmark som et lille sprogområde).

Nu er det vel ingen hemmelighed, at min begejstring for MS kan ligge på et lille sted, så jeg har måske anskaffet min sidste Nokia.

Men hvad så? Android? Måske - hvis blot datasikkerheden var på højde med, hvad der anses for nødvendigt på computere. Smartphones er jo faktisk computere - med alle de samme risici, der følger med. Herunder apps, der rask væk levere personlige oplysninger til trediepart, uden at mobilens ejer aner noget om det. Det er f... uhyggeligt du!

Forhåbentligt bliver det bedre.

Se mere hos Comon, Børsen eller Mobile Review.

Fri Feb 11 13:59:38 CET 2011

 Du må ikke blokere bannerannoncer i din browser

Nå - det skal jeg nu nok selv bestemme!

Nu har en jurist efter sigende fastslået, at det er ulovligt at blokere for reklamer o.l ved læsning af kommercielle hjemmeside. Det skulle være i strid med ophavsretslovgivningen, da man så ændrer (mak)værket i forhold til det af udgiveren tænkte.

Til det er der kun en ting at sige: Jeg bestemmer suverænt, hvilke programmer jeg vil installere på min computer, og hvad og hvordan jeg vil læse på nettet! Så længe det kun vedrører forhold på min egen PC, kommer det ikke andre ved.

Den oprindelige diskussion kom vist nok af et produkt, der erstattede visse annoncer med andre. Sådan et program kunne det aldrig falde mig ind at bruge.

Hvis lovgivningen er indrettet så komplet ude af trit med virkeligheden, at brug af f.eks. NoScript skulle være forbudt, så må den laves om. Hvis blokade af irriterende web-annoncer betyder, at indtægterne for web-side udgiveren forsvinder, jam'n så er det da bare trist. Så må de finde en anden måde at tjene sine på. Måske ku' vi så få et slankere og mindre kommercielt Internet.

Det næste bliver vel, at folk bliver fængslet for at zappe væk fra reklameblokkene på deres fjernsyn!

Mere fra ComputerWorld

Fri Jan 14 12:07:04 CET 2011

 Se på mig!

Det frivillige overvågningssamfund.

På den ene side udtrykker mange stor bekymring over det stigende antal videokameraer stort set alle vegne, logning af internet & Dankort aktiviteter, telefonsamtaler m.v.

På den anden side er der lige så mange (eller måske langt flere) der hæmningsløst blotlægger deres tilværelse gennem facebook og lignende sociale netværkstjenester. Og det i en sådan grad, at det er muligt gennem GPS udstyrede 'smartphones' at følge med i, hvor alle "vennerne" - og en selv - til hver en tid befinder sig.

Nu er det jo nok ikke de samme individer, der optræder i begge grupper; men samlet set er det da alligevel paradoksalt - ikk'?

Fri Dec 10 13:27:30 CET 2010

 Er Internetkrigen brudt ud?

Er det en frihedskamp i cyberspace eller hva'?

Den seneste tids megen diskussion om fortrolige dokumenter, der gennem Wikileaks er blevet offentliggjort, har virkelig bragt spørgsmålet om I-net ytringsfrihed op til overfladen.

Min holdning er at Internettet bør være et forum for fri udveksling af information; men - og det er væsentligt - under ansvar. Jeg synes, der bør skelnes mellem to typer af informationer her: Afsløringer af magtmisbrug eller korruption, og "privat" diplomatsnak f.eks. med bramfrie vurderinger af andre organisationer eller staters ledere eller handlinger.

Faktisk synes jeg, at den første type afsløringer generelt er en god ting; hvorimod de sidste ofte kan gøre mere skade end gavn ved at skabe mere mistillid og i værste fald udfred end der allerede er i denne verden. Og det kan vel ingen I-net idealister være interesserede i.

Det kan nok være svært at trække grænsen mellem de to typer; men blot at vælte alt ud på nettet er ikke løsningen.

Det er heller ikke en løsning at tiltage sig ret til at blokere anderledes tænkende ved at smadre den infrastruktur, alle netbrugere i sidste ende er afhængig af!

Fri Dec 3 10:12:30 CET 2010

 Hvem ejer nettet?

De kommercielle foretagener mener tydeligvis, at det er dem.

For nogen tid siden så jeg en artikel i Computerworlds netudgave om Apple, der udøver censur på det indhold, udgivere måtte ønske at publicere gennem Apples produkter. Samme censur attitude ses også på Facebook og flere andre tilsvarende tjenester.

Hvor internettet startede - når vi da lige ser bort fra den spæde begyndelse som et Amerikansk militært netværk under betegnelsen "Arpanet" - med at være et forum for fri udveksling af information; skidt og kanel mellem hinanden.

I dag er det jo næsten gået samme vej som med TV. Det er blevet en kommerciel reklamesøjle, hvor brugerne af diverse 'gratis' tjenester udgør den egentlige handelsvare, der villigt lader sig spamme sønder og sammen fordi de ikke gider - eller har viden nok - til at ytre sig på nettet uden at underkaste sig de organisationer, der for ussel mammon arbejder på at sætte sig på det væsentlige kommunikationsmiddel, som nettet efterhånden er blevet.

Forfatteren af den ovenfor omtalte artikel viger end ikke tilbage fra at påstå, disse kommercielle virksomheder er ved at overtage Nordkoreas eller Kina rolle som vogter over "den rette lære" på nettet. Nok lidt stærkt; men tendensen er der.

Mere: " Apple angriber ytringsfriheden"

Fri Nov 19 12:29:06 CET 2010

 Wayland ind - X-server ud?

Store ændringer på vej i Linux verdenen.

Rygtet til vide, at bl.a. Fedora og Ubuntu planlægger at udfase X-window til fordel for Wayland. Et grafisk system, hvis eksistens har været ganske ukendt for mig indtil nu.

Og hvorfor er dette skift så bemærkelsesværdigt?

X-window er jo et system, der i bedste Unix tradition kan fungere fuldstændig transparent over netværk. I modsætning til Microsofts systemer, der har deres rod i den personlige computer, så har diverse Unix'er deres oprindelse i en tid, hvor centrale servere betjente mange brugere. En situation man på mange måder er ved at vende tilbage til nu, hvor nettet flyder over med diverse 'gratis' tjenester, der betjenes med web-browser (på mobil eller PC) som 'terminal'.

X-window systemet virker i princippet ved, at brugerprogrammer benytter en X-server til deres grafiske output. Denne X-server kan ligge på den samme host som programmet; men den kan også ligge på en anden host i netværket. Man kan altså sidde ved en maskine (den med X-serveren) og afvikle grafiske applikationer, som kører på en anden maskine, når blot de nødvendige rettigheder er konfigureret korrekt.

Man kan således sige, at X-window er det ultimative netværksorienterede grafiske system; men det kræver jo at alle tastryk, musehændelser og display opdateringer skal gennem netværket, hvilket nok er tungt; men det virker.

Desuden bruges denne netværksfunktionalitet nok ikke meget mere. Selv har jeg dog brugt det i en periode, før der kom en 64-bit Java plugin til Firefox. Jeg har i mit netværk en ældre 32-bit maskine, hvor jeg kunne køre en Firefox + Java. Denne browser kunne jeg så bruge fra en 64-bit maskine et andet sted i netværket - og dette uden ekstra software af nogen art! Nu hvor 64-bit Java er tilgængeligt, bruger jeg det faktisk heller ikke mere.

Men hvad med institutioner, hvor man afvikler grafiske applikationer på servere, og så blot har mere eller mindre 'tynde' klienter med X-servere? Vil de blive ladt i stikken?

Wayland har så vidt jeg er orienteret ikke umiddelbart denne netværkskapacitet.

Dertil kommer, at det er et stort skift - også teknisk - at foretage dette skift. Skal alle applikationer skrives om? Eller indskydes en slags mellemlag, som - uden at tage for mange ressourcer - kan skabe bagud kompatibilitet?

Jeg er skeptisk - den tid, hvor nyt ubetinget var godt, fordi det var nyt, er overstået for mit vedkommende. Hvis det virker for mig, ønsker jeg ingen ændringer.

Mere:

Fedora, like Ubuntu, to dump X for Wayland
Ubuntu embraces Unity and Wayland. Or, GNU/Linux is exciting again

Sat Oct 9 18:32:56 CEST 2010

 Hvis I ikke opfører Jer ordentligt...

så river vi bare huset ned om ørene på Jer!

(Så ka' I vel lære det!)

Det var, hvad en statsminister sagde i en parlamentarisk åbningstale forleden. Det kan da godt være, at ordvalget var lidt blidere; men dette var vel stort set indholdet.

Det næste bliver vel, at vi ser de pansrede bulldozere - lånt fra Israelernes fremfærd i Gaza - rulle frem i en tidlig morgenstund. Der er da rart at se en statsminister med klare løsninger på dagens problemer ikke?

Noget andet er så, at de beboerne i de berørte afdelinger ikke er helt lige så begejstrede. Men herregud - den siddende taburetklæbende regering (eller hvad man nu skal kalde den) i dette land bruger jo beboerdemokratiet, hvis de tror de kan (jævnfør sagen om salg af almene boliger til ejerboliger - "Vi ved jo alle, at ejerne er bedre mennesker"). Kan man ikke bruger det, glemmer man ganske dets eksistens!

Jeg tror snart, det er på tide at rive 'Borgen' ned!

Mon Oct 4 15:41:25 CEST 2010

 Kunsten at være lejer

- er tilsyneladende gået i glemmebogen.

Ejerboligen er den dominerende boligform i dagens Danmark. Det viser sig bl.a. ved, at stort set ingen toppolitikere bor til leje. Nu behøver man måske ikke selv at være skomager for at vide, hvor skoen trykker; men alligevel...

Der har i den seneste tid været talt en del om ghettodannelsen i større boligbyggerier. Beboerne i en del af disse nyudnævnte ghettoer har haft lidt svært ved at se sig selv som de 'ghettoister', de nu er blevet udråbt til at være.

Kriteriet for ghetto er antagelig noget med procenten af arbejdsløse i boligerne og evnen til at betale huslejen. Det er jo kriterier, der let kan måles og vejes. Allerede for flere år siden vedtog man i flere almene boligorganisationer en såkaldt "fleksibel udlejning". Kort fortalt gik den ud på, at rykke boligsøgende frem i køen, hvis de havde arbejde og en indkomst, der gjorde det muligt for dem at betale huslejen - og dermed ikke ligge kommunen til byrde. De somaliske problemfamilier (for nu at sige det lige ud) kom altså nederst på listen.

En sådan ordnings succes beror jo på, at der i det hele taget findes boligsøgende af den ønskede slags på ventelisten. Ellers må man jo bide i det sure æble og tage fat på problemfamilierne.

Nå - hvis nu man får en del af de 'gode' boligsøgende til at flytte ind, er alt så godt? Kan disse husstande løfte kvarteret op i et højere luftlag?

Det kunne de måske, hvis de altså kender kunsten at være lejer. Den kunst er der åbenbart mange, der ikke behersker. Det er de beboere, der går fra deres bolig om morgenen ned til bilen og kører bort stort set uden at se til højre eller venstre. Det samme gentager sig i modsat orden, når den slidsomme arbejdsdag er forbi - ja måske med en afstikker til det lokale super indkøbscenter og efter et besøg - lidt for sent - til børnehaven for at afhente en repræsentant eller to for de kommende generationer. Jo, det er uden tvivl en stresset hverdag for mange.

Men! Hvis man vi ha' indflydelse på boligområdet, hvis man vil styrke kampen for at undgå ghettodannelsen, jam'n så må "jeg har sgu ikke tid" holdningen rykkes lidt. Det er en kunst at bo mange sammen, det kræver en genopdagelse af fordelene ved mere kollektive opgaveløsninger, det kræver at "my home is my castle" tanken blødes op, og at naboen ofres lidt mere opmærksomhed end det afmålte nik, der hyppigt er den eneste kontakt. Der opstår dæleme ikke megen "sød musik", hvis det er den eneste måde, vi mødes på!

Mon Sep 6 16:49:04 CEST 2010

 Wargames

Er nogen egnede til krig?

I den seneste tid har der været en del debat om udsendte soldaters problemer efter hjemkomsten - de i det hele taget der kommer hjem - og om hvorvidt de i første omgang var tilstrækkeligt psykisk stærke til at påtage sig opgaven.

En yderst relevant diskussion; men jeg får den tanke, at ingen kan eller bør være egnet til at føre krig - med alt hvad det indebærer. Kan vi overhovedet ha' mennesker med de egenskaber, det kræver, gående frit rundt? Er det ikke farligt for de krigsmæssigt uegnede civile?

Sun Jun 27 23:14:38 CEST 2010

 NemID

Nemt og sikkert - eller er det?

Snart oprinder dagen, hvor vi alle skal udstyres med små papkort med engangskoder, som så sammen med brugernavn og password skal give adgang til de offentlige tjenester på det herlige Internet. Slut med nøglefiler og besværlig teknik! Intet skal installeres på batterihjernen for at det virker.

Det kan man vel ikke klage over. Og dog - situationen bliver lidt ligesom hvis viceværten opbevarer alle nøgler til ejendommen i et nøgleskab, hvori der kan blive indbrud. Med et slag er alle nøgler tilgængelige, ikke bare den (eller de få), der ellers kunne falde i de forkerte hænder, hvis den enkelte beboer mistede sin.

I en ideel verden, hvor ingen viceværter er tyvagtige (nej - jeg har intet imod viceværter; det er bare et billede), er det fint; men hvis den enkelte brugers private nøgle dannedes på egen computer og aldrig kom uden for hjemmets fire vægge, så ville massetyveri af nøgler være umuligt. Sådan er det i dag.

Det forudsætter dog også, at den enkelte bruger beskytter sin maskine og er sikkerhedsbevist ved færden på nettet - og her befinder vi os uden tvivl ikke i en ideel verden!

Så man har altså valgt det store fælles nøgleskab med de fordele og ulemper det medfører. Så nu må vi se, om de svulstige løfter om super sikkerhed holder vand, eller om sagesløse menneskers bankkonti tømmes i stor stil!

Mon Jun 14 19:42:07 CEST 2010

 Om hvad der er væsentligt eller ikke

Landskamp koster arbejdstid og -penge!

Ifølge DR beklager "Dansk Erhverv" (hvem det så end er) sig over, at "Dansk VM-kamp koster 911 millioner kroner".

Udfra den antagelse, at Dansk Erhverv næppe repræsenterer den yderste venstrefløj i det politiske spektrum, så kan man jo spørge sig selv: Hvis 1 1/2 times fodbold en gang hvert fjerde år betyder landets undergang, hvorfor er 12 minutter mere om dagen 5 dage om ugen så nærmest latterlige?

Ja - jeg spø'r bare...

Hvad fodbolden angår er jeg selv græsk katolsk - som man si'r...

Sat Jun 5 23:08:53 CEST 2010

 Har Lille-Lars fra Græsted styr på økonomien?

Om statsministerens grundlovstale om ikke at lade rudekuverterne ligge urørte i vindueskarmen.

Hør nu lige her! Først indfører en borgerlig regering afdragsfrie boliglån, så "boligejerne" (anførselstegn fordi det jo for det meste er kreditorerne, der ejer folks huse) kan udskyde betalingerne og dermed opfordres til at stifte mere gæld, end de måske kan klare.

Hvis ikke det er at lade de fedeste af alle rudekuverter ligge, så ved jeg dæleme ikke, hvad det er!

Nå - nu har politikerne jo aldrig ladet sig distrahere af kendsgerningerne, således heller ikke her.

Fri May 21 21:08:12 CEST 2010

 Hans og Grethe på Internettet

Heksen lokker med pandekager ved hvert museklik!

Har vi ikke hørt det før? Facebook foregiver, at brugerne kan bestemme, hvilke dele af deres oplysninger, der skal kunne ses af hvem; men ikke desto mindre viser det sig, at 'private' oplysninger åbenbart er blevet videregivet (antageligt solgt) til annoncører og reklamefirmaer.

Nå ja - hvad kan man vente sig, Facebook er jo "gratis" - eller rettere betalingen består jo netop i, at brugerne med hovedet under armen 'betror' sig til den slags kommercielle stratenrøvere, uden hvilke Internettet ville være et bedre sted!

Se om du har vundet!

Og som om det ikke var nok, så er der utallige - også danske - firmaer, der lokker med let gennemskuelige fup-konkurrencer for at franarre brugere en e-mail adresse. Det gælder selv 'seriøse' foretagener som København Zoo og FDB.

Typisk for den slags er, at brugerne ikke kan komme til at se, hvad de har "vundet" uden at prisgive e-mail adresse og uden at tillade javascript og/eller det, der er værre.

Næ - jeg kan godt styre min nysgerrighed og bruge Internettet i version 1.00!


Opdateret Sat May 22 11:10:17 CEST 2010

I anledning af FDB / COOPs nye medlemskort

FDB kikker i indkøbskurven
- og spammer bagefter!

Det må de ifølge datatilsynet godt   

Som baggrund for sagen angives bl.a.:

Centralt i medlemsprogrammet er, at oplysninger om det enkelte medlems selvangivne interesseområder og oplysninger om, hvilke specifikke indkøb vedkommende har foretaget i medlemsbutikker (Kvickly, Kvickly Xtra, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen, LokalBrugsen og Brugsen), anvendes til målrettede tilbud og kampagner.

I afgørelsen hedder det bl.a.:

Datatilsynet finder i overensstemmelse med tilsynets praksis om medlems- og bonusklubber, at et medlem vil kunne give samtykke til, at FDB og Coop anvender oplysninger om vedkommende på vegne af de eksterne samarbejdspartnere i fordelsprogrammet til udsendelse af markedsføringsmateriale om disses varer eller tjenesteydelser. Dette kan ske, uden at de fremtidige samarbejdspartnere behøver at være navngivne i samtykkeerklæringen, hvis der er en naturlig sammenhæng mellem medlemsprogrammet og de ydelser, der markedsføres over for medlemmerne.

Det er ofrenes frivillige underkastelse, der åbenbart har været afgørende for at tilladelsen blev givet.

Alt dette - fra Facebok til FDB - viser, at personlige oplysninger er meget værdifulde for virksomheder, og at man derfor er villig til at gå meget langt for at skaffe sig dem.

"Big Brother" (den altseende diktator i George Orwells klassiker "1984") har ikke levet forgæves! Men i modsætning til romanen, så går folket nu frivilligt med!

Wed May 12 12:43:44 CEST 2010

 Er den spejlløse æra begyndt?

Måske. Der er efterhånden flere producenter, der laver systemkameraer uden spejl.

Jeg har tidligere på disse sider fremsat nogle betragtninger over udviklingen på den digitale kamerafront. Der er nu flere kameraer på markedet som tilbyder udskiftelig optik og billedsensorer i APS-C (eller DX i Nikons verden) eller "Micro Four Thirds" størrelse; det vil sige væsentlig større end tidligere tiders kompaktmodeller.

Hvis de elektroniske søgere er gode nok sammenlignet med traditionel SLR-teknik, så bliver udvalget af kvalitetskameraer således endnu større.

Et par eksempler er: Sonys NEX serie omtalt hos "The Luminous Landscape" og Ricoh's bud hos "Pocket-lint"

Og ikke at forglemme - klassikeren over dem alle Leica, som koster et bål af penge!

Spørgsmålet er så, om der kan blive problemer med skidt på sensoren, idet nogle af disse spejlløse kameraer tillige er uden mekanisk spaltelukker, hvilket gør, at sensoren er blotlagt under skift af objektiv. Det bryder jeg mig ikke om! Problemet kan jo løses på den radikale måde, som Ricoh har gjort med deres GXR kamera, hvor objektiv og sensor er bygget sammen i en enhed, som så placeres i et modul med den øvrige elektronik.

Den manglende lukker skyldes blandt andet, at video åbenbart er folkekrav. Jeg savner det ikke, så alt andet lige, ville jeg ikke vælge et kamera på grund af dette.

Det ser med andre ord ud til, at den digitale kamerateknik er ved at frigøre sig fra analogkameraets designtraditioner.

PS.: Hvis man nu alligevel går ind for spejlrefleks og desuden ikke aner, hvad man skal bruge sin formue til, så er der jo altid Leicas nye S2 serie!

Wed Apr 28 10:27:52 CEST 2010

 Facebook Fumlerier

"Jamen jeg kan da ikke holde øje med min profil døgnet rundt"

...var der en af de uheldige Facebook helte, der ytrede for kort tid siden. Det var så vidt jeg husker i forbindelse med en sammenligning mellem nazipartiet og Dansk Folkeparti.

Nu har jeg ingen erfaringer med brug af Facebook (og denne og tilsvarende hændelser gør det endnu mindre sandsynligt, at jeg nogensinde får det); men det er åbenbart sådan, at andre end profilens ejer kan offentliggøre materiale på den.

Jeg må da tro, at systemet giver profilens ejer fuld kontrol med, hvem der kan skrive noget på denne. Her ser jeg bort fra eventuelle hackeres illegale brug af nettet.

Hvis profilens ejer har en sådan kontrol, så må hans stilling vel nærmest sammenlignes med en ansvarshavende redaktørs. Jeg kender ikke juraen her; men det ville jeg da tro. I så fald er det altså profilejerens pligt at holde øje med - og påtage sig ansvaret for, hvad der foregår i hans / hendes navn!

Ingen dårlige undskyldninger - tak!

Mon Apr 19 10:59:56 CEST 2010

 Det usymmetriske Internet

Internettet mister endnu mere af sin dyd...

...men der var nok ikke ret meget tilbage alligevel.

For nogen tid siden kom det frem i Pressenævnets årsberetning, at danske medier rask væk må bruge alt materiale placeret på åbne Facebooksider. Det ser jeg for så vidt ikke noget galt i - bortset fra at de højbesungne danske medier straks flyver helt op i det røde felt, hvis nogen understår sig i at bruge materiale fra f.eks. dagbladenes netsider. Også selv om det stammer fra en del af siden, som ikke kræver login e.l. for at kunne læses.

Hertil kommer så, at materiale fra selv lukkede dele af en profil kan benyttes af pressen, hvis det "har så stor samfundsmæssig interesse, at en offentliggørelse overstiger hensynet til ejeren af profilen på Facebook". Og hvem skal så afgøre det? Mere elastik i metermål.

Min indstilling er fortsat den, at hvis man vil promovere sig i det offentlige netspace, så må man løbe risikoen for, at blive kopieret, citeret, eller undertiden det, der er værre. Man kan ikke både spise kagen og beholde den.

Jeg er da ganske klar over det håbløst urealistiske i dette synspunkt i en verden, hvor Internettet er levet lige så maltrakteret af kommercielle kræfter som TV.

Mon Mar 29 17:19:38 CEST 2010

 Endnu en lås

...der skal binde brugere af diverse produkter til leverandøren og hindre et frit valg.

Apple har nu fået den geniale idé (det synes de da uden tvivl selv) at lave en ny slags SIM-kort til deres iPad - et produkt, der i øvrigt forekommer mig ret overflødigt i en verden af mobil telefoner/computere.

Efter sigende er der jo ingen telefon funktionalitet i dette tekniske vidunder; men meningen er antagelig kun at låse kunder til en bestemt teleleverandør, og i denne forbindelse at omgå en evt. 6 måneders maksimal bindingsperiode.

Så altså endnu et led i kæden af

 • støvsugere, hvortil kun leverandørens poser passer
 • printere, hvortil kun leverandørens blæk kan bruges
 • kaffemaskiner, hvortil kun leverandørens kaffeposer passer
 • computere, hvor M$ styresystem ikke kan fravælges

o.s.v - o.s.v

 • Hvis bilen blev opfundet i dag, kunne benzin kun fås hos bilimportøren,
 • hvis lommelygten blev opfundet i dag, ville kun fabrikantens batterier passe
 • hvis cyklen blev opfundet i dag, kunne kun dæk slanger og pumpe fra samme firma kunne bruges

o.s.v - o.s.v

Det varer vel ikke længe, før standardiseringsorganisationerne kan nedlægges!

Thu Mar 25 15:44:46 CET 2010

 Skat på Internet?

Årets agurketids tåbelighed?

Tja - hvad kan man vente sig fra en sådan regering? Dels ville en sådan afgift være et brud på det såkaldte skattestop, dels er begrundelsen for en sådan afgift helt ude i hampen.

Ingen tvivl om, at der finder en massiv piratkopiering sted - aktiviteter, som jeg på ingen måde deltager i. Derfor finder jeg det totalabsurd at skulle betale en øget skat for at kompensere en privat branche for ulovligheder foretaget af andre!

Hvis man i et retssamfund (er det det, vi har??) hos lovlydige borgere opkræver afgifter for andres kriminalitet, så må det vel indebære, at disse skattebetalende mennesker har ret til at begå de ulovligheder, det drejer sig om - i det mindste så længe de ikke overskrider kvoten!

Altså - ta' Jer nu lige sammen derinde...

Se evt. mere her.

Sun Jan 31 13:36:35 CET 2010
Not a Nikon

 Overtræder Google dansk lov med Streetview?

Det er der nogen, der mener.

Der har på det seneste været en heftig debat om, hvorvidt I-net firmaet Google med deres gennemfotografering af vejnettet i mange byer har overtrådt straffelovens § 264A, hvoraf det fremgår at:

Den, som uberettiget fotograferer personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder. Det samme gælder den, der ved hjælp af kikkert eller andet apparat uberettiget iagttager sådanne personer.

Et andet muligt problem blev nævnt i en brochure udgivet af SDF (Selskabet for Dansk Fotografi), hvori det hedder:

Selv om et billede af en person er optaget lovligt på et frit tilgængeligt sted, så kræves personens skriftlige samtykke, hvis billedet skal vises på Internettet.

Baggrunden herfor skulle være, at en offentliggørelse af personbilleder (altså, hvor personen er motivet og kan genkendes) på Internettet i dansk lovgivning - i mangel af bedre - sidestilles med EDB-mæssig behandling af persondata. Derfor er det persondataloven, der gælder. Heri hedder det i § 6 bl.a.:

Behandling af oplysninger må kun finde sted, hvis den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke hertil.

Personlig vil jeg nu ikke hidse mig op over Streetview. Med mindre alle villahaver omgives af høje hegn og alle vinduer til gaden i etageejendomme udstyres med tykke gardiner, så vil megen fotografering i, hvad der må anses for at være 'det offentlige rum' jo være forbudt.

Real time spionkameraer på flere og flere gader, stadig lettere adgang til telefonaflytning o.l. bekymrer mig meget mere.

Hvorfor? Den, som har rent mel i posen, behøver jo intet at frygte. Tjah - det ved jeg nu ikke. I en ideel verden med ledere, der aldrig kunne drømme om at misbruge det magtmiddel, som indgående kendskab til borgernes færden og politiske eller religiøse tilhørsforhold udgør - og en verden, hvor ingen kriminelle eller andre med onde hensigter nogensinde kunne få adgang til de opsamlede data, der behøver man som 'clean' intet at frygte. Men er verden altid sådan?

Set i det lys synes jeg egentlig, at Streetview (et øjebliksbillede af livet i Dannevang en tilfældig sommerdag) er ret så uskadeligt.

Wed Dec 23 13:25:08 CET 2009

 Det Nye TV-signal

Nu kræver det snart en videregående teknisk uddannelse på højt plan for at se TV.

Det der med bare at tænde for kassen og læne sig tilbage er åbenbart slut.

 • Først kom det nye digitale signal som krævede en box, hvis man altså ikke i forvejen havde et TV med digital tuner (DVB-C / -T med MPEG4 o.s.v).
 • Så viser det sig, at HDMI og HDMI interface standarden åbenbart er mange ting, og at man ikke uden videre kan regne med, at box og TV kan kommunikere.
 • Og nu vil man (DR) oven i købet ændre på underteksterne, som ikke længere skal være en del af billedsignalet, men sendes særskilt, så man kan slå det til eller fra efter behag.

Det er jo i sig selv en god ting, men det der altså ud til, at en del DVB-T brugere (og dermed forhåbentlig ikke undertegnede) kan få problemer med at skulle opdatere deres nye box for at kunne læse med på filmen om Den Russiske Sangerinde optaget i Vladivostok.

Rent bortset fra, at jeg som kabel-TV seer ikke forventer problemer med undertekster, så sker opdateringen af boksen åbenbart via antennekablet (selv om min normale Internetforbindelse ikke går den vej), hvorfor der jo må være en dataforbindelse til f.eks. noget YouSee (TDC) server halløj denne vej. Godt så - men hvad gør folk med anden digi-TV hardware/software eller anden TV-signal leverandør?

Jo - ud(eller ind-)viklingen skrider virkelig fremad...

PS.: En god Jul til alle, der læser dette. Ok - også til de, der ikke læser med; men de ved det bare ikke!

Fri Dec 18 12:38:46 CET 2009

 Frit browservalg

- men mere bli'r det åbenbart ikke til.

Det er fremgået af pressen, at EU har aftalt med Microsoft, at Windowsbrugere skal have tilbudt 12 internetbrowsere. Det er indholdet af den nye aftale, som EU har fået Microsoft til at indgå som led i EU Kommissionen kamp mod it-gigantens dominerende stilling på markedet.

Der er jo udemærket, men endnu bedre ville det naturligvis være, om ikke bare browseren, men hele styresystemet kunne vælges frit. Som det er i øjeblikket, så kræver det jo usædvanlig stædighed at undgå Windows - og i ganske særlig grad, hvis man ikke vil betale for et system, man ikke bruger.

Men det er jo brugerene, der gennem deres fravalg af alternativer gennem årene selv har fremkaldt "it-gigantens dominerende stilling på markedet".

Som man reder - så ligger man (og ikke altid lige godt)!

Fri Nov 20 16:45:48 CET 2009

 Microsofts mafia forretningsmetoder

"Betal beskyttelsespenge - ellers... !!"

I forlængelse af indlægget nedenfor om Zeptos konkurs og de stigende vanskeligheder den kan medføre for os, der gerne vil vælge noget andet end MS Windows ved køb af især bærbare computere, så vil rygtet nu vide at Microsoft har ændret deres EULA (Ens User License Agreement) fra Vista versionen:

By using the software, you accept these terms. If you do not accept them, do not use the software. Instead, contact the manufacturer or installer to determine their return policy for a refund or credit..

til Windows 7 versionen:

By using the software, you accept these terms. If you do not accept them, do not use the software. Instead, contact the manufacturer or installer to determine its return policy. You must comply with that policy, which might limit your rights or require you to return the entire system on which the software is installed.

Med andre ord: Nu kan man end ikke få refunderet et produkt, man overhovedet ikke har brugt - eller agter at bruge, med mindre man returnerer hele computeren; hvis det altså er det, der er leverandørens gældende politik på området!

Hvem ville købe en bil, der kun kunne køre på bilfabrikantens benzin - til dobbelt pris?

I gamle dage (sidst i 70'erne) var computerbrugere (de få, der var) bevidste om, at en computer indeholder to hovedelementer: Hardware og software. Det var dengang i vid udstrækning op til brugerne at vælge den software, der skulle køre på maskinen.

I dag er PC'ere blevet en hyldevare, der købes på linje med TV, mikrobølgeovne eller støvsugere. Kunderne betragter det som et komplet brugsklart apparat, hvor valget af styresystem er foretaget - og installeret - på forhånd. Sådan er det bare! Naturligvis en særdeles kærkommen situation for Microsoft, der på denne måde opnår et totalt monopol. Et monopol, der er så fuldstændigt, at kunderne skal betale til MS, uanset de går hjem og installerer noget helt andet!

Jeg har ingen ønsker om at vælge anden software i min mikrobølgeovn eller DVD-afspiller. Jeg ser disse apparater som en helhed, de er hver lavet til løsning af en specifik opgave; i modsætning til en PC, som i denne sammenhæng er et universalinstrument, hvor det er programmellet, der giver maskinen dens 'personlighed'.

Så er der selvfølgelig nogle grænsetilfælde, hvor valget af alternativ software undertiden kan være ønskeligt f.eks. netværksroutere eller smartphones. Sidstnævnte er jo efterhånden mere computere end telefoner.

Bundlinjen:

Jeg vil selv vælge styresystem på min PC - og jeg vil ikke betale fem flade øre til Microsoft, hvis jeg ikke bruger deres produkter - NEMLIG!

Wed Nov 18 12:59:41 CET 2009

 Exit Zepto

Det Zepto, som primært solgte bærbare computere.

Det lykkedes således ikke redningsmanden med den store pose penge fra Den Blå Avis at redde Zepto fra konkurs. Han ku' ellers hæve både ubåde og måske også Amager banken; men altså ikke Zepto.

Når jeg i det hele taget går op i historien, så er det fordi jeg gennem årene har købt et bar bærbare fra netop dette firma. Det gjorde jeg fordi man her kunne købe en PC helt uden MS-Windows! Så der var altså mulighed for at vælge system efter eget hoved - og ikke skulle kæmpe for at blive fri for en MS 'skat'. Nu bliver det endnu vanskeligere at undgå M$ - trist!

Med en del år på bagen kan jeg stadig huske en tid, hvor personlige computere var vildt forskellige. Lige indtil IBM's Personal Computer (aka PC) fremkom i '82. I årene, der fulgte, var der dog stadig mulighed for et selvstændigt valg af software.

Det er der jo næsten ikke i dag, hvor MS tvangen er næsten total. Så selv om jeg ikke ville drømme om at erstatte det af leverandøren valgte styresystem på mobil, digitalkamera eller mikrobølgeovn, så har jeg altså stadig en idé om at kunne det på min PC - som det også fremgår af et diskret Ubuntu logo på disse sider.

Fri Oct 9 17:59:46 CEST 2009

 Og hvad er der så galt med det?

Hvorfor ikke bare slappe af og nyde fordelene ved digital fotografi?

Disse betragtninger blev sat i gang af en artikel på SDF's hjemmeside "Grej, grej og atter grej". Forfatteren fortæller her om sit hæderkronede Leica M6, hvor lysmåleren efter mange års tro tjeneste på et tidspunkt opgav ånden. Indtil M6'eren atter var klar blev der så taget billeder med et brugt Hasselblad. Chokket var da, at det åenbart koster 160,- pr film at få fremkaldt med kontaktark.

Forfatteren kommentarer hertil er:

Det er sådan noget, som gør at man tænker sig grundigt om FØR man trykker på knappen.

Udover den helt indlysende optagekvalitet, så er det denne omtanke, som tiltaler mig med de analoge kameraer. På mit Nikon D200 tager jeg rask væk 5 - 10 billeder af det samme motiv, bare for at være helt sikker.

Og så er det, at jeg tænker 'Nå - og hvad er der så galt med det?' (udover naturligvis, at det altid er godt at tænke sig om). Hvis det er det gode billede, det drejer sig om - er vejen til målet så ikke uendeligt meget lettere (og billigere) med digitalfoto? Jeg mener svaret er JO - og at idéer som i den omtalte artikel må være et udtryk for at visse fotografer åbenbart mener, at digifoto er en slags 'snyd'. Det skal åbenbart være svært, før det gælder!

Sun Sep 13 12:24:19 CEST 2009

 Digitalfotografien bliver voksen

Når selv Leica for alvor hopper med på vognen.

Nu er det jo ikke nødvendigvis sådan, at hvad 'fatter' Leica gør, altid er det rigtige, men det indikerer dog, at digitalfoto nu tages aldeles seriøst. Sådan har det for så vidt været længe, men det svarer lidt til, hvad der skete i computerverdenen, da IBMs første PC'er blev sendt på markedet. Fra da af turde selv de nålestribede gå med på "hver mand sin computer" bølgen.

I starten betragtedes digitalfoto som interessant, men ikke noget der påvirkede den seriøse analoge fotograf.

Det ændrede sig lidt, da DSLR kameraerne dukkede op. De kunne med deres større billedsensorer levere billeder af tilstrækkelig god kvalitet til pressebrug. Et arbejdsområde, hvor også hurtighed spiller en afgørende rolle.

For fotografer, der af den ene eller andet grund foretrak at arbejde med et kompakt, støjsvagt målsøgekamera, var der imidlertid langt mellem snapsene, hvis de skulle være digitale.

Ny lysner det altså. Der er på det seneste kommet flere målsøgekameraer på markedet med større sensor, høj kvalitet (mekanisk og elektrisk) og med udskiftelig optik.

Og nu altså senest Leica som med deres M9 model bekræfter denne udvikling. I det hele taget er Leica tilsyneladende ved at samle ammunition til at generobre den position, man tidligere havde i den analoge verden.

Næ - min tegnebog rækker ikke den den slags, så jeg holder mig til mit DSLR af Japansk / Koreansk / Kinesisk oprindelse!

Læs evt. her om den nye generation af Leica'er: M9, X1 og S2.

Mon Jul 20 16:43:43 CEST 2009

 Månelanding

...fup eller fakta?

Både månelandingen (som jeg er overbevist om fandt sted) og de dertil hørende konspirationsteorier har nu 40 års jubilæum.

Med henvisning til blafrende flag, skygger fra flere lyskilder o.s.v lever konspirationsteorien om, at det hele var fup, tilsyneladende i bedste velgående. Og det vil den da sikkert blive ved med i mange år endnu; ja - måske forstærkes den efterhånden som de generationer, der ikke oplevede den tid, blander sig i debatten.

At konspirationsteorier kan leve længe, har vi jo set mange beviser på. Tænk bare på de mange konspirationsteorier om denne verdens skabelse og de undere, som magterne bag denne efter sigende skulle have afstedkommet! Den slags konspirationsteorier går sædvanligvis under fællesbetegnelsen "religion".

Thu Jul 16 20:08:25 CEST 2009

 Historien gentager sig

Også i computerverdenen

 1. Først om de store computere "elektronhjernerne", der med radiorør og et enormt strømforbrug kunne regne den ud. Efter datidens forhold med fantastiske hastigheder.
 2. Så kom computerne, der med "timesharing" kunne betjene flere brugere med hver sin terminal samtidigt - et fantastisk gennembrud.
 3. Så kom den personlige computer (PC'eren), hvor hver bruger havde sin egen maskine helt for sig selv. Utroligt!
 4. Så kom netværket - i første omgang som LAN (Local Area Network) - som løste problemet med at dele data i organisationen.
 5. Så kom WAN'et (Wide Area Network) f.eks. i form af Internettet, så hele verden - nå ja, i det mindste den mere velstillede del af den - kunne udveksle data på godt og ondt.

Og nu er vi f.eks. med Googles nye OS ved at være tilbage ved punkt 2: At den enkelte computer atter blot skal være en slags terminal til centrale servere på et net. Servere, hvorpå programmerne afvikles og hvorpå data måske også snart skal lagres.

Næ - jeg foretrækker nu den gammeldavs (utroligt, at traditionel brug af en PC'er allerede må betegnes sådan) metode: Egne data og programmer på egen maskine, tak!

Google påstår jo ellers, at deres OS ikke giver brugerne problemer med virus o.l. overhovedet. Dejligt, hvis man kunne tro på det, men med mindre, der er tale om overordentlig 'tynde' klienter med ekstrem simpel ROM baseret firmware med 100 linjer kode eller mindre (urealistisk), så tror jeg ikke det er muligt at lave aldeles fejlfri software. Alle drømmer om det, men det er en utopi.

Sat Jul 4 15:44:35 CEST 2009

 'Gør det selv' bolig i container!

Måske god idé til billig bolig, men jeg er dog lidt skeptisk.

F.eks. sætter jeg selv stor pris på, at ha' folk til st slå græsset og fikse den dryppende vandhane.

Jeg har i tidligere indlæg været inde på, at alment lejebyggeri stort set er gået i stå bl.a. fordi begrænsningen i kvadratmeterpriser er sat så lavt, at nybyggeri i denne kategori stort set var umuligt. Nu prøver KAB ikke desto mindre at tage udfordringen op.

De tre væsentlige forhold, der gør disse boliger mulige til den relativt lave pris er:

 1. Præfabrikerede moduler, altså ikke bare væg-elementer, men simpelthen hele rum-moduler (heraf container associationen).
 2. Lette skillevægge må beboerne selv sørge for, ligesom der en række andre tilvalg beboerne mod betaling kan foretage.
 3. Dagligt vedligehold påhviler beoerne i det omfang, det ikke kræver autoriserede håndværkere eller særlige kvalifikationer.

Det er med andre ord en boligform for yngre beboere af handyman/woman typen. Og det er da et godt bud i en for den almene boligsektor svær tid - men det er altså ikke for folk med ti tommelfingre og/eller rollator!

Se evt. mere her

Fri Jun 26 12:38:09 CEST 2009

 Gellerup Ghetto

Færre almene boliger ?!

Det er da en ubehagelig overraskelse, at man i en socialdemokratisk kommune kan gå ind for en plan der vil medføre nedlæggelse af almene lejeboliger til fordel for ejer- eller andelsboliger. Den slags kan den siddende regering da klare ganske af sig selv! Der er jo ikke ligefrem et overskud af lejeboliger her i landet.

Ordningen med at almene lejere på gunstige vilkår skulle kunne overtage deres lejebolig til eje blev jo ikke nogen succes, så nu skal problemerne i Gellerupparken åbenbart bruges som løftestang.

Jeg er da ikke et øjeblik i tvivl om, at der i den nævnte bebyggelse er store problemer og at disse kræver drastiske tiltag som på afgørende måde kan gøre området mere attraktivt.

Men det egentlige problem er jo, at disse 'monster' boligmassiver i grå beton ikke tiltrækker 'frivillige' beboere i tilstrækkeligt omfang til, at en ghetto udvikling altid kan undgås. Hvis beboermassen udelukkende består af svage familier, der er mere eller mindre ufrivilligt blevet installeret af kommunen, så er det ikke det bedste udgangspunkt for en positiv udvikling.

Nu vil man så erstatte en del af betonkollosserne med mere tiltalende, lavere bebyggelse. Og det er da fint, men hvorfor ikke lejeboliger også i det nye? Hvorfor absolut eje?

Ja det er vel fordi reglerne for etablerering af nye almene boliger af det nuværende politiske flertal er fastsat sådan, at det almene boligbyggeri de facto er gået i stå. Bl.a. på grund af en max. kvadratmeterpris så lav, at det er så godt som umuligt at bygge noget brugbart for den pris.

Så sagen bruges jo nærmest til endnu en gang at cementere fordommene om ejere som bedre mennesker end lejerne (de evige tabere).

Som et lille apropos kom så oplysningen om de dyre, eksklusive ejeboliger til politikere fra provinsen, så de kan opretholde distancen til 'folket'. Når beslutningstagerne fører et 100% elitært liv, så bliver beslutningerne også derefter.

Planen for det nye Gellerup kan ses her (PDF)

Sat Jun 13 12:09:38 CEST 2009

 Al magt til annoncørerne! (2)

Opdateret

Tænk - jeg var slet ikke klar over, at Berlingerens chikane allerede var sat i søen! Det har jeg overhovedet ikke mærket noget til.

Og hvorfor så ikke? Tja - jeg benytter da altid 'NoScript' med stort set alt slået fra. Denne hændelse bekræfter blot det fornuftige heri. Jeg tillader simpelhen kun scripts m.v. på netbank o.l. Det betyder, at der er en del web-sites, jeg ikke kan se, men det opfatter jeg som udgiverens problem - ikke mit.

Skulle der være Java/Javascript baserede sites jeg absolut vil se - naturligvis efter at ha' overvejet sikkerheden nøje - så kræver det blot et par museklik at enable og re-loade siden.

Det viser sig, at Berlingske chikanen (indtil videre i det mindste) blot består i et Javascript der checker eksistensen af bestemte konstruktioner i den HTML kode som browseren ser. De konstruktioner, der søges på, er nogen der indsættes af adblockeren / web-proxyen og som får browseren til at 'se' noget andet end hvad serveren sender.

Så indtil videre: Blokér for Javascript eller drop siten! Det er såmænd det hele - og sådan har jeg jo længe båret mig ad.

Wed Jun 10 13:54:01 CEST 2009

 Al magt til annoncørerne!

Og hvis forbrugerne / læserne tror, de har noget at skulle ha' sagt, kan de godt tro om igen!

Det er vel nærmest konklusionen på den strid om reklamer på Internettet, der har raset i den seneste tid. Tilsvarende betragtninger kunne dog også tillempes reklametryksager, TV-reklamer og anden marketing 'spam'.

Et firma fik for nylig den idé at sælge et program, der blokerede for annoncer på web-sider for at erstatte disse med opfordringer til at støtte diverse humanitære hjælpeorganisationer. Da der opstod ballade omkring denne sag, trak de fleste af hjælpeorganisationerne sig ud af aftalen igen.

Nu har det så fået flere on-line medier til at blokere for læsere med annonceblokering i deres browser. "Fordi vi ønsker at have kontrol over vores sider" som Berlingske Tidendes direktør Lisbeth Knudsen siger. Om respekten for læserne og disses ønske om kontrol med hvad de læser, siges der ikke et ord!

Det er faktisk netop det, der er kernen i denne sag: At annoncørerne åbenbart har en opfattelse af, at de har en grundlovsikret ukrænkelig ret til at påtvinge sagesløse borgere deres latterlige "budskaber"! Stod det til annoncørerne, så skulle der vel snart indføres bøde- eller fængsel for ikke at klikke på reklamebannere.

Hvis de kommercielle abehjerner vil tjene penge på deres I-net tilstedeværelse, så må de leve af betalende læsere eller gå fallit - simpelthen! Jeg vil ikke finde mig i, at udgiverne skal bestemme, hvad jeg skal bruge I-net båndbredde på.

Hvordan?

I øvrigt spekulerer jeg på, hvordan en sådan blokering rent teknisk er mulig. Grundlæggende fungerer web jo på den måde, at klienten (browseren) henter en fil fra serveren. Denne fil indeholder så en række referencer til andre filer, herunder reklamer fra samme eller andre servere.

Man kan jo detektere, at disse filer bliver hentet af browseren, men hvordan man skulle kunne detektere at en fil ikke bliver hentet, har jeg svært ved at se. Man kan detektere en begivenhed, der finder sted, men hvordan detektere, at en begivenhed ikke finder sted?

Så med mindre teknikken beror på Java, Javascript e.l., og siten bygges op, så den simpelhen ikke kan fungere uden active scripting, så ved jeg ikke, hvordan det skulle gøres.

Ned med web spam!

Se evt. her hos CW.

Sun May 31 18:13:13 CEST 2009

 Det er jo lige til at blive "pirat" af

...dog uden ulovligheder.

Lokumsrygterne vil vide at man snart vil lukke for adgang via I-nettet til udenlandske spil web-sites. Dagens aviser (Berlingeren & Politikken) skriver bl.a. herom at

Den danske regering agerer som et totalitært styre med et forslag om at udøve censur på internettet.

og

Det truer den frie og lige adgang til informationerne på internettet, advarer repræsentanter fra blandt andet Dansk Industri og Advokatrådet

Det er altså ikke de sædvanlige halv- eller helkommunistiske I-net nørder, der nu føler sig trådt på - Jeg selv synes osse at nu går det s.. for vidt. Ovennævnte autoriteter tøver da heller ikke med at sammenligne Danmark med totalitære stater som Egypten, Iran, Syrien, Saudi-Arabien og Burma, hvor I-net censur hører dagligdagen - undertiden hjulpet på vej af pengegriske firmaer fra Guds Eget Land, der for profittens skyld f.eks. bortfiltrerer materiale, der kunne være kritiske mod magthavene.

Motivet skulle være, at man vil blokere for udenlandske (og i DK forbudte) spille-sites, der kunne true 'Danske Spils' monopol. En tynd gang gylle! Hvis folk virkelig er stupide nok til at bruge penge på den slags (Dansk eller ej), så lad dem dog.

Jeg finder det i orden at gå efter sites med børneporno. Den slags kan simpelthen ikke retfærdiggøres under nogen som helst omstændigheder! Men at indføre 'handelshindringer' - for ikke at sige censur - på nettet, er rendyrket magtmisbrug.

Så når Piratpartiet hævder ikke at ville medvirke til fremme af ulovligheder, men sikre en fri udveksling af tanker og idéer på nettet, så kan man måske ligesom Magrethe Auken ligefrem overveje at blive pirat.

Opstiller piraterne i Danmark?

Fri May 22 17:24:59 CEST 2009
Not a Nikon

 En fotograf!

Det må bestemt være en terrorist, der gør forstudier!

...Eller en pædofil eller noget andet væmmeligt.

Det er da i det mindste, hvad man skulle tro baseret på historien om den græske turist, der blev arresteret og skulle møde i retten for at tage billeder i Londons metro. Uheldigvis var der åbenbart en ung pige i billedfeltet. Hun var efter sigende ikke motivet, men kom altså med på billedet - og det var åbenbart nok.

Nu blev sagen ganske vist frafaldet, men det siger noget om samfund, hvor mistroen til medmennesket nu er så stor, at alt hvad der rør sig helt bestemt gør det for at skade dig!

Dog har har politiet i New York nu fået indskærpet, at da byen jo er en turiststraktion i sig selv, så må fotografering på offentlige gader og pladser anses for naturligt, hvorfor man ikke kan forlange fotos slettet, endsige bure folk inde - det er dog altid noget!

At hysteriet har nået et højt niveau ses også af, at man i Grækenland har forbudt Google's gade fotovogne at arbejde. Jeg er dog ikke bekendt med, at nogen (endnu) har sagsøgt Krak (eller er det Eniro?) for de luftfotos, der findes på Kraks netkort. Men det kommer måske...

Thu May 14 12:38:32 CEST 2009
Not a Nikon

 Billedrammer

Hvorfor altid det "forkerte" bredde / højde forhold til fotobrug?

Jeg tænker her på de skifterammer, man kan købe mange steder i foto- og møbelforretninger e.l.

Der findes mange slags, men det gælder stort set for alle, at de er for kvadratiske i forhold til de gængse negativformater, f.eks. 24 * 36 mm, eller 6 * 9 storformat. Det samme 3:2 bredde/højde format bruges jo stadig af mange digital kameraer.

I gamle dage gav diverse fotobøger altid gode råd om beskæring af billeder. Jeg ved ikke, om datidens fotografer var sjuskede eller om det måske var manglen på zoom eller udskiftelige objektiver, der gjorde en efterfølgende beskæring (fattigmands-tele) almindelig.

Selv forsøger jeg da at beskære billedet allerede i optagelsen. Det kan da som regel lade sig gøre, da jeg ikke tager mange sports- eller action billeder, men har bedre tid til at finde det rette billedudsnit, evt. ved skift af objektiv.

En vane, der dels stammer fra min tid med lysbilleder, dels fra de tidligere digitaldage, hvor en begrænset opløsning ville medføre uacceptabelt tab af detaljer.

Hvorfor ikke rammer som f.eks. 50 * 75 (i stedet for altid 50 * 70) eller 30 * 45 (i stedet for altid 30 * 40)?

Mon Apr 27 19:51:28 CEST 2009

 Regeringens seneste udspil i den omvendte Robin Hood taktik (2)

Moms på ejendomsdaministration for almene boliger

Det viser sig nu, at den 'momshistorie' som jeg tidligere har beskrevet ikke er den samme som den, regeringen nu lægger op til.

Kan man ikke få ram på de sidste rester af socialdemokratiske strukturer i samfundet (læs = Den almene boligsektor) på den anden måde, så prøv en tredie. (Den første måde var den med salg af de almene boliger som ejerlejligheder - en klam fidus som yderst få almene lejere hoppede på).

Det seneste trick går så ud på at lægge moms på boligadministration for de boligorganisationer, der ikke selv står for administrationen, men har udliciteret denne til et administrationsselskab.

Det gør man (regeringen og dens sorte engle) fordi tricket med moms af ejendomsfunktionærenes lønninger altså blev underkendt af Højesteret.

Det er klart at det Danske samfund skal baseres på boligejerskab som den krumtab, hvorom stort set alle privatøkonomiske forhold drejer sig. Og det selv om mange af de såkaldte "boligejere" reelt bor til leje hos realkredit institutterne - der er jo en del, der end ikke betaler afdrag på deres gæld. Så hvordan de kan kalde sig 'ejere' uden at få en dårlig smag i munden, forstår jeg ikke.

I en tid, hvor flere og flere - selv med arbejde (godt nok til lav løn) - må sættes ud af deres lejebolig på grund af ingen penge til huslejen, virker den sorte regerings mildest talt arrogante, overklasseløgsagtige attitude direkte afskyelig.

Jam'n (si'r den velbjærgede (a)socialminister) der er jo gennemført regler i henhold til hvilke boligselskabet skal orientere kommunen, der så kan komme med gode råd og alm. øregas.

Nå ja - det med øregassen var min tilføjelse, men man kan jo ikke betale husleje med gode råd - og heller ikke med øregas!

Alle, der har blot en beskeden mental formåen (lidt mere end der åbenbart kræves af de borgerlige politikere) kan jo se, at det ikke hænger sammen.

Se evt. mere om sagen her.

Fri Apr 17 21:13:31 CEST 2009

 "The Pirate Bay" sagen

og det er ikke farvandet ved Somalia, men den Svenske fildelingstjeneste, jeg her tænker på.

Begrebet 'fildeling'

Ordet 'fildeling' er kommet til at betyde "kopiering af ulovligt materiale", hvilket rent sprogligt ikke ligger i ordet. Da en fil blot er en samling af data (ulovlige eller ej), så er der absolut ikke noget odiøst i at dele den med andre, når blot indholdet er lovligt.

Faktisk så er (var?) Internettet et fantastisk medie for folk til frit at dele tanker og idéer - også uden at have et dagblad eller stort forlag i ryggen.

Tilskynder man til kriminelle handlinger?

Så vidt jeg har forstået, så er (var?) The Pirate Bay en slags søgemaskine gennem hvilken brugerne kunne finde det materiale, de ønskede at downloade. The Pirate Bay rummede altså ikke dette materiale på egne servere. Men man kan vel godt påstå, at The Pirate Bay gjorde det lettere for brugerne at finde 'hælerne'. Og at The Pirate Bay's virksomhed dermed var tæt på at overskride loven - og altså efter Svenske domstoles mening også gjorde det.

Er det i sig selv en kriminel handling at gøre det lettere for kunderne at købe 'varme' varer af en hæler ved at fortælle, hvilket værtshus han holder til på? Det er vel det, der i en vis forstand er tale om her. Som ikke jurist ved jeg det ikke, men ville ikke blive overrasket, hvis det forholder sig sådan.

Navnet "The Pirate Bay" tyder jo også på, at bagmændene godt vidste, at de var på tynd is. Derfor tror jeg ikke, at den nu afsagte dom vil få større konsekvenser for f.eks. Google eller andre søgemaskiner, idet disse jo ikke ligefrem reklamerer med illegalt materiale, og idet kun en meget lille del af f.eks. Googles søgeresultater antageligt henviser til sådant.

Men det er ikke desto mindre en meget kilden sag. Det man gør svarer jo i nogen grad til at sagsøge og dømme vejdirektoratet, hvis trafikanterne overtræder færdselsloven! Eller at hænge teleselskaberne ud, hvis telefon abonnenterne aftaler ulovligheder over telenettet! Det må dog være de egentlige lovbrydere, der er de primære (men vanskelige) mål.

(Mis)brug af Internettet

Når det er sagt, så oprøres jeg dog også af den tiltagende kommercialisering, det sker på Internettet. Som anført ovenfor, så er det et fantastisk medie til frugtbar udveksling af idéer og tanker brugerne imellem.

Men omfanget af virksomheder på nettet - primært i underholdningsindustrien - er ved at tage overhånd. Virksomheder der 'nasser' på nettets åbenhed, når det drejer sig om at promovere sig selv og deres ofte jammerlige produkter, og så bagefter af al magt med tekniske eller juridiske chikanerier og trusler vil lukke af, når åbenheden skader deres profit.

Min egen adfærd på nettet er derfor præget af en stærk modvilje mod visse kommercielle foretagener og deres systematiske 'høst' af personoplysninger og deres evt. overtagelse af ophavsrettigheder til det materiale, brugerne i deres naivitet betror dem. Disse betragtninger gælder f.eks. Facebook og lignende, som det derfor ikke kunne falde mig ind at deltage i.

I praksis udmønter min netadfærd sig ved, at jeg blokerer for stort set alle scripts, alle reklamer (i særdeleshed, hvis de bevæger sig). På denne måde afmonterer jeg også en del 'spyware', hvis formål det kan være at kortlægge adfærden på en webside for som f.eks. Microsoft udtrykker det "to display targeted advertisements that we believe may be of interest to you". Det er jo nærmest en indrømmelse af et spam-agtigt formål. Citatet er fra 'Microsoft Online Privacy Statement'.

Selv om det nok er udsigtsløs idealisme, så jeg gerne et u-kommercielt Internet - det ville være langt mindre end i dag, men måske mere vedkommende.

Og i øvrigt: Ned med TV reklamerne! Tænk at folk også betaler for at se den slags...

Se evt. også:

Net-forbindelsen kan klippes uden varsel
Google i fare efter piratdom

Wed Apr 8 17:43:23 CEST 2009

 SPAM!

...fås nu også som SMS på mobilen

Det er nok ikke nogen nyhed - og med det antal idioter, der findes i denne verden, så måtte det jo komme. De største idioter er de, der for egen vindings skyld ødelægger de tjenester (I-net & SMS) som er næsten uundværlige i dagens kommunikationssamfund. Men kan det bruges, kan det også misbruges - og bli'r det! De lidt mindre idioter er de, der på grund af tankeløshed svarer på den slags - og derved holder møllen i gang.

Den direkte anledning til denne bandbulle er, at jeg selv modtog en SMS med "tilbud" om at deltage i omdeling af vareprøver mod betaling. Nu kunne det aldrig falde mig ind at deltage i chikane af sagesløse medborgere ved omdeling af noget som helst - noget, som jeg selv ville blive sk...sur over at blive prakket på.

Hvis man ville gøre brug af tilbuddet, skulle man blot returnere en SMS med e-mail adresse, så ville paradisets porte åbne sig.

Jo - go-morgen do! Jeg ved ikke, om der overhovedet var tale om et fritidsjob af en eller anden art (hvad der skulle omdeles, meldte historien ikke noget om), eller om der var tale om rendyrket bondefangeri.

Det er vel nærmest overflødigt at skrive det, men A-nummeret kunne naturligvis ikke slås op på De Gule Sider. Alt andet ville sådan set også have overrasket mig.

Advarselslamper blinker fordi:

 • Når spammeren har nummeret, har han/hun også navn & adresse
 • Hvis man svarer, så har spammeren den sidste brik i puslespillet: e-mail adressen.

Sig mig tror man, at også vi er idioter?

Der er tiltag i gang for at sløre mobilnumre i visse net databaser for at vanskeliggøre automatisk høst af numre. Hvordan (om numre som GIF billeder e.l.) ved jeg ikke. Men måtte disse bestræbelser gøre livet surere for kommende spammere.

PS.: Godt man ikke bor i et land, hvor modtageren betaler for SMS'er!

Thu Mar 26 14:40:19 CET 2009

 Regeringens seneste udspil i den omvendte Robin Hood taktik

Moms på lønninger til ejendomsfunktionærer i almene boligafdelinger.

"Til de, der meget haver, skal mere gives"

Når skatteloftet skal sprænges, er fantasien tilsyneladende uden grænser. For nogle år siden blev det pludseligt meddelt, at nu skulle boligselskaberne betale moms af lønninger til ejendomsfunktionærer udfra et frit i luften svævende princip om, at disses arbejde jo repræsenterede en 'service', som boligselskabet leverede til de administrerede boligafdelinger.

Mig bekendt er det det eneste eksempel på, at en arbejdsgiver skal momses af udbetalte lønninger.

Til imødegåelse heraf overvejede man i boligselskaberne, at lade lønudbetalinger foregå i de enkelte afdelinger, idet det så ikke var boligselskabet, der leverede nogen 'service'. Især i mindre afdelinger, som ikke kunne bære en fuldtidsansat, ville det medføre kaotiske tilstande, eftersom en ejedomsfunktionær så ville få separate lønsedler for hver af de afdelinger, der delte hans/hendes tid.

Nu har det så vist sig, at Boligselskabernes Landsforening(BL) har ført en sag om det - en sag, der for et års tid siden i Højesteret faldt ud til BL's fordel.

Det stopper dog ikke den sorte regering, så nu forsøger man sig åbenbart igen!

Robin Hood (ganske vist med modsat fortegn) har ikke levet forgæves. For nogle år siden kom en borgerlig politiker til at sige at "Ulighed er en god ting, det skaber dynamik i samfundet". Det fik hun ganske vist verdens mindste 'næse' for, men herregud, hun sagde jo bare det, alle de andre tænkte.

Der kan nævnes flere eksempler på dette 'anti-ligheds' princip

 • Det såkaldte 'forsøg' med rabat-salg af almene boliger til ejerlejligheder. Angiveligt skulle det give midler til opførelse af nye boliger; men når man gav køberne en rabat på 30% på markedsværdien, så var det tydeligvis et eksempel på "at fodre hunden med egen hale". Selv om mange lejligheder var blevet solgt (det skete til alt held ikke), så ville der ikke være kommet flere boliger eller hunde ud af det. Men en ultra borgerlig regering kan vel lettere hente stemmer hos fok, der tror de ejer noget som de vil miste under et blegrødt kabinet.
 • Svækkelsen af det offentlige sundhedsvæsen ved at lave behandlingsgarantier, der overførte betydelige midler til den private sektor i stedet. Retfærdigvis må det siges, at der er blevet lagt en dæmper på denne udvikling på det seneste.
 • Skattefradrag for private sygeforsikringer.
 • At lade de fattige betale til de røvfattige - ved at lade en del af satsreguleringen indgå i satspuljer. Det betyder i praksis, at en del offentlige ydelser f.eks. dagpenge stadig mister købekraft.
 • At lægge beslag på midler fra Landsbyggefonden hvis penge stammer fra huslejer, der indbetales i boliger, hvis realkreditlån er betalt ud.

Der kunne uden tvivl nævnes flere.

Det skal således ikke være nogen hemmelighed, at jeg gerne så andre boller på den Christiansborgske suppe.

Se evt. mere om sagen her.

Fri Mar 13 12:59:06 CET 2009

 Brugervenlighed - et tveægget sværd

Når brugervenlighed og sikkerhed kolliderer

Min begejstring for den über-integration og automatik, som tilbydes dagens computerbrugere kan ligge på et ret lille sted - i det mindste, når det går ud over sikkerheden. Faktisk så er just dette en væsentlig årsag til mit skift fra MS Windows til Linux for efterhånden en 5 - 6 år siden.

Hvis automatikken altid virkede perfekt og uden sikkerhedshuller, så var det ikke noget problem, men sådan er virkeligheden som bekendt ikke.

Et eksempel

For nylig (marts '09) så jeg en artikel fra det Tyske computerblad c't: "Adobe schließt kritische Lücke in Reader und Acrobat"

Det uhyggelige ved denne fejl var, at brugerens PC kunne blive angrebet blot ved at en 'forurenet' PDF lå på brugerens harddisk. Det var således ikke nødvendigt, at åbne filen eller foretage sig noget aktivt, det ville alligevel gå galt! Forudsætningen var dog, at Windows' indexeringsservice var slået til. Men det mener jeg den er pr. default.

Som jeg forstår det, så var problemet at indexerings processen triggede et DLL (Dynamic Link Library) som altså gav anledning til at kode med evt. sikkerhedsbrist blev afviklet uden brugerens vidende.

Hva' kan man lære af det?

Brug kun integration og automatik, hvor det virkelig er påkrævet - hvad det vil sige er selvfølgelig meget afhængig af opgaven - men det er mit udgangspunkt.

Jo færre 'smarte' ting, jo mindre kode = alt andet lige færre fejl.

Nu ved jeg selvfølgelig godt, at Linux aldeles ikke er fejlfrit, men jeg føler at jeg som bruger har mere "hånd i hanke" med tingene og bedre kan fravælge de mest unødvendige 'fartstriber'.

Thu Feb 19 19:10:36 CET 2009

 Skattereform

Men hvordan mor?

Som bekendt så fremkom skattekommissionen for ikke så længe siden med et oplæg til "nedbringelse af skatten på arbejde" - det var vist det væsentligste punkt i kommissoriet.

Eftersom opgaven åbenbart gik ud på at omlægge - og altså ikke at mindske - skattetrykket, så må man nødvendigvis ta' med den ene hånd og gi' med den anden. Med andre ord: Skal skatten på arbejdsindkomster ned, så må man øge andre elementer i skatten - eller mindske et eller flere udbredte fradrag. F.eks. bliver luften tyk af forslag til "Grønne" afgifter; bare det er grønt, så glider det nok ned, synes ræsonnementet at være.

Og så er det lissom det bli'r svært.

 • Husejerne hyler over udsigt til nedsættelse af rentefradraget (at mange egentlig ikke er ejere, men bor til leje med afdragsfrie lån hos realkreditten, taler vi ikke om)
 • De studerende demonstrerer over, at SU perioden muligvis forkortes
 • Pensionister frygter de grønne afgifter, fordi skattelettelsen jo tilkommer arbejdets slavehær, mens afgifterne rammer alle. Der tales dog om en grøn check til pensionister som kompensation (som sagt, det skal være grønt det hele)

Hvad gør man? Ligemeget hvad, så er der nogen, der føler sig trådt på.

Nu ved jeg, hvorfor jeg ikke blev politiker - det er nu engang lettere bare at stå i kulissen og råbe op fremfor at skulle ind på scenen og optræde selv...

Sat Jan 31 13:40:26 CET 2009

 Netbank Virus

Nye alarmerende advarsler om angreb mod netbank

Midt i en influenzatid (som desværre ikke er gået sporløst hen over undertegnede) vælter det igen frem med historier om kunder, der har fået lukket deres netbankadgang med besked om at geninstallere deres PC'er.

Så vidt er det dog ikke kommet for mit vedkommende.

Som vanligt i den slags tilfælde, så fortæller man ikke meget - faktisk i starten slet intet - om, hvad problemet egentligt er, og dermed heller ikke, hvad man som bruger evt. kan gøre. Artiklerne flyder over med buzzwords som "root kit" og "keylogger", men uden at nogen anvisninger om smitte mekanismen gives.

Hver gang noget sådant sker (og der gør det jo tit), så påstår man at det er en ny og særlig farlig virus, der jo nærmest truer med at udrydde al civilisation på kloden. Det antydes, at den nye virus kan tømme bankkontoen og køleskabet, gøre mælken sur og forføre kæresten - næsten!

Problemet er, at man på den ene side bør give reelle tekniske oplysninger, således at de som forstår dem måske kan undgå truslen, på den anden side skal oplysningerne ikke være en opskrift på virusfremstilling.

Desuden er det ofte slet ikke omtalt, at det (også) denne gang er en MS Windows trussel, det drejer sig om. Og det er da ellers en væsentlig oplysning. Som Linux bruger er jeg dog ikke så naiv at tro, at Linux er immun overfor angreb. Men når hackervirksomheden ikke længere er et spørgsmål om at tilfredsstille hackerens trang til at føre sig frem overfor ligesindede, men er gået over i egentlig økonomisk kriminalitet, så udgør Windows jo et betydeligt større 'marked'. Men det kan måske ændre sig...

Retfærdigvis må det siges, at f.eks. Nordea på deres hjemmeside har en række gode råd til netbankkunder - også de mere u-tekniske af slagsen.

Et par definitioner (mine egne)

"root kit"

En fællesbetegnelse for de teknikker, hvorved et program kan skaffe sig adgang til systemressourcer, som burde være spærret for det. "root" er i Unix verdenen navnet på systemadministratoren, som med det traditionelle sikkerhedssystem havde alle rettigheder. Et "root kit" er en samling af software 'dirke', der udnytter fejl i programmer eller system, så selv folk uden megen teknisk formåen kan fremstille skadelig kode.

"key logger"

Et program, der ved hjælp at et root kit kan få adgang til at aflure alle tasttryk på den angrebne maskine og derigennem skaffe sig oplysninger om f.eks. passwords. Disse oplysninger sendes så til de kriminelle elementer.

'De Lyse Sider' senest opdateret: Fri Jun 14 15:01:55 2019